Veszélyes baloldali tervek

A baloldal programjában egészen mást jelentenek a „biztonságpolitika” a „környezetvédelem” és „európai minimálbér” fogalmak, mint elsőre gondolnánk. Az ellenzéki összefogás a föderatív Európa, az Európai Egyesült Államok megvalósításában látja a magyarság jövőjét és ennek megfelelően értelmezi ezeket a kifejezéseket.

Emmaunel Macron francia elnök magyarországi látogatásán Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélését követően az ellenzék politikai vezetőivel is találkozott. A baloldali politikusok az esemény után sajtótájékoztatót tartottak. Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa ezen kiemelte: Macron határozottan ígéretet tett arra, hogy a jogállamisági mechanizmust – amelyről most már az Európai Bíróság véleményét is lassan megismerjük – igenis be fogják vezetni még a francia elnökség alatt.

Dobrev Klára a sajtótájékoztatón néhány, a baloldal programjában szereplő fontos kifejezést kiemelt: biztonságpolitika, környezetvédelem, európai minimálbér.

Illegális helyett legális migráció

A biztonságpolitika legfontosabb eleme a migráció kezelése. Az ellenzéki politikusok ma azt mondják, hogy a határkerítés marad, mert az illegális migrációt meg kell állítani. Amit nem mondanak ki, hogy a legális vagy más szóval szabályozott migrációt fogják támogatni, az Európai Unió elvárásai szerint. Vagy

kinyitják a határkerítés kapuit

az előírt számú migráns előtt, vagy más államoktól átveszik őket a kvóta alapján, amelyet az ország lakosságszámához és a GDP-hez viszonyítva fognak meghatározni. Nyilvánvalóan a nyugati országok a képzett embereket megtartják, a szétosztott bevándorlók visszaáramlását pedig különféle jogszabályokkal, és szankciókkal akadályozzák meg.

Energiabizonytalanság és klímaadó

A környezetvédelem kapcsán is az uniós igazodás a fő szempont az ellenzék programjában. „A legteljesebb mértékben felmondjuk a paksi szerződést, és erre több okunk is van. Először, a Demokratikus Koalíció következetesen kiáll a szociálisan és ökológiai szempontból egyaránt fenntartható fejlődés és a klímasemlegesség mellett. Magyarországnak szükséges energiát pedig az európai Energia Unió keretei között fogjuk biztosítani, mindenki számára elérhető módon” – olvasható Dobrev Klára nyilítkozata a Political Capital oldalán.

Az elhibázott európai energiapolitika miatti

ellátási nehézségekről, az egekbe szökő energiaárakról, az egységes klímaadó tervéről,

amelyek az unió állampolgárainak kellene megfizetniük a lakásaik és autóik után, nem tesz említést.

A Paksi Atomerőmű biztosítja hazánk villamosenergia szükségletének egyharmadát, ami az energiabiztonság és a megfizethető rezsiköltségek szempontjából elengedhetetlenül fontos. A Paks 2. beruházás hosszabb távon is biztosítani tudja az ország energiaellátását és a megújulók mellett ez szolgálja leginkább a környezetvédelmet.

Süli János: A rezsicsökkentés alapköve a paksi atomerőmű

Nem lesz egységes európai minimálbér 

Az európai minimálbér egy félreérthető kifejezés. Nem arról szól, hogy a magyar vagy bolgár dolgozók akkora minimálbért kapnának, mint egy német vagy belga hasonló munkaerő. Tévedés azt hinni, hogy a nagy brüsszeli kasszából havonta minimálbér, vagy egységes európai nyugdíj fog érkezni a magyar polgárok bankszámlájára. Egyenlőre egy szabályozási keretrendszert szeretnének elfogadni az Európai Parlamentben, amely azonban nem állapít meg egységes minimálbért. 

Az EB leszögezi, hogy

az európai minimálbér nem az egyes tagállami minimálbérek harmonizálását jelenti.

Nem egy egységes, minden országban bevezetendő, azonos összegű minimálbérről van szó, annak nagysága az adott ország gazdasági fejlettségétől, bérszínvonalától függ – olvasható a Képviselői Információs Szolgálat egy korábbi jegyzetében.

 

Kiemelt kép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre