Elengedték a Haitin elrabolt misszionáriusokat

Szabadon engedték a Haitin októberben elrabolt valamennyi amerikai és kanadai misszionáriust és családtagjaikat - közölte a karib-tengeri ország rendőrsége és az utazásukat szervező ohiói székhelyű nonprofit szervezet.

A keresztény hittérítőket – akik eredetileg tizenheten voltak, de ötöt közülük időközben szabadon engedtek – október 16-án rabolták el fegyveres banditák egy buszról, amely a haiti fővárosban, Port-au-Prince-ben a repülőtérre tartott, miután a misszionáriusok meglátogattak egy árvaházat.

Gary Desrosiers, a haiti rendőrség szóvivője közölte, hogy elengedték a túszokat, de részleteket nem árult el.

A Christian Aid Ministries nevű ohiói segélyszervezet megerősítette a hírt, és későbbre ígért részletes tájékoztatást. Az emberrablást elkövető, 400 Mawozo néven ismert bűnszervezet vezetője fejenként egymillió dollárt, valamint a banda egyik börtönben ülő vezetője szabadlábra helyezését követelte a túszok elengedéséért cserében, és a meggyilkolásukkal fenyegetődzött, ha nem teljesítik a követeléseit.

A tizenhét fős csoportban tizenhat amerikai és egy kanadai állampolgár volt, közöttük öt gyermek – a legfiatalabb nyolc hónapos -, a hittérítők hozzátartozói.

Az emberrablók az elmúlt hetekben már öt túszt elengedtek. A többi hittérítőt csütörtök reggel bocsátották szabadon – erősítette meg a rendőrség közlését Gédéon Jean, egy emberrablásokkal foglalkozó civil szervezet, a Haiti Emberi Jogi Elemző és Kutató Intézet (CARDH) igazgatója.

Az utóbbi években Haitin elharapódzott a bűnözés, különös gondot jelentenek a váltságdíj reményében végrehajtott emberrablások. Több alkalommal papokat és apácákat hurcoltak el.

A biztonsági helyzet tovább romlott a karibi térség legszegényebb országában a Jovenel Moise elnök júliusi meggyilkolását követő belpolitikai zűrzavar és a több mint 2200 emberéletet követelő augusztusi földrengés nyomán. A CARDH szerint idén 949 emberrablás történt, a túszok között öt országból származó ötvenöt külföldi állampolgár volt.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön a Christian Aid Ministries nevű ohiói segélyszervezet tagjai fényképezkednek a szervezet haiti központjában a Port-au-Prince-től északra fekvő Titanyenben 2021. december 16-án. A nap folyamán szabadon engedték a Haitin októberben elrabolt valamennyi amerikai és kanadai misszionáriust és családtagjaikat a karib-tengeri ország rendőrségének közleménye szerint. MTI/AP/Odelyn Joseph

Iratkozzon fel hírlevelünkre