Budapesten csendül fel a lengyelek éneke Szent II. János Pál pápáért

Dwa Bratanki – Két Barát címmel tartanak emlékkoncertet Szent II. János Pál pápa tiszteletére szombaton. Az Operaház Eiffel Műhelyház színpadán lép fel a lengyel MaŁa Armia Janosika 150, gurál gyermekkórusával. A feledhetetlen eseményre várják a zene barátait.

A világtörténelem nagy könyvét átlapozva nehezen találunk még két olyan nemzetet, mint a lengyeleket és a magyarokat, akik nyelvükben nagy távolságra vannak egymástól, mégis ezer esztendeje vállvetve harcolnak egymás szabadságáért, jólétéért, jövőjéért.

Mi lehet ennek a nagy barátságnak a titka?

A válasz a két nép lelkében lehet: egy a hitük, egy az Istenük, egy a küldetésük, egy Égi Édesanya oltalmában élhetnek.

Ezer esztendeje óvják a keresztény Európát a pogány betörésektől, az iszlám hódításoktól, a kommunista ideológiáktól, az újkori népvándorlásoktól és a családot ért támadásokkal szemben.

Szent II. János Pál pápa szobra Szentendrén (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

A lengyelek és a magyarok Európa utolsó reménye, az öreg kontinens élő lelkiismerete. Két  rendíthetetlen bástya, melyek ha megroppannak, akkor a reménye is szertefoszlik annak, hogy valaha a romok után újra talpra lehet majd állni.

Ezért fontos az, hogy az ezeréves összekapaszkodásunkat az utánunk érkező generációkban is erősítsük.

A fiataloknak hiteles példaképekre van szükségük, akikre felnézhetnek, akiknek életútja, tanítása utat mutat a mai zűrzavaros világban.

Szent II. János Pál pápa ilyen példakép lehet.

A mosolygós pápa, aki 27 éves péteri szolgálatában mindvégig harcolt a békéért, a megfogant életek védelméért, az emberi jogokért, a család szentségéért, a bomlasztó eszmék leleplezéséért. A lengyel pápa születésének 100. évfordulóját sajnos nem tudtuk a pandémia miatt méltó módon megünnepelni, ezért 2021-ben a hazánkba történő látogatásának 30. és 25. évfordulójának tiszteletére emlékkoncertet szervezünk. Szombaton az Eiffel Műhelyház színpadára lépnek lengyel barátaink a MaŁa Armia Janosika 150, gurál kórusával.

 

Bese Gergő atya

 

Szent II. János Pál pápára emlékeztek Máriapócson

Jobban meg kell becsülnünk a lengyelek barátságát – Bese Gergő atya a Vasárnapnak

Szent II. János Pál a fiatalok pápája volt

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre