Szent II. János Pál pápára emlékeztek Máriapócson

Szent II. János Pál pápára, a „remény hordozójára” emlékeztek csütörtökön Máriapócson abból az alkalomból, hogy a néhai egyházfő harminc évvel ezelőtt, 1991. augusztus 18-án járt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kegyhelyen.

II. János Pál 1978-as pápává választása a kommunizmusra mért legnagyobb csapás volt a második világháború után – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Görögkatolikus Metropólia és a Hierotheosz Egyesület rendezte kétnapos konferencia megnyitóján.

Gulyás Gergely példaadónak nevezte Szent II. János Pál egyházfői teljesítményét, és máig ható üzenetét, hogy a hit ereje minden látható, fizikai erőnél nagyobb.

Ez az összkép, ezt kell ápolni – tette hozzá.

25. évforduló

II. János Pál pápa második magyarországi látogatása 1996-ban volt. Szeptember 6-án szállt le a szentatyát szállító helikopter Pannonhalmán a község focipályáján, amivel kezdetét vette az eddigi utolsó pápalátogatás Magyarországon.

A látogatás apropója a Pannonhalmi Főapátság megalapításának ezer éves évfordulója volt. A meghívást Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát kezdeményezte 1995-ben, majd ugyanebben az évben Göncz Árpád akkori köztársasági elnök hivatalosan is megerősítette azt. Az egyházfő az eredeti tervek szerint 1996. júniusában érkezett volna Magyarországra, ám a látogatás időpontját végül szeptemberre halasztották.

Érkezését követően II. János Pál pápa a Pannonhalmi Bencés Főapátságban együtt ebédelt az intézményben tanuló diákokkal, illetve a bencés közösség tagjaival, majd találkozott Horn Gyula akkori miniszterelnökkel és Göncz Árpád akkori köztársasági elnökkel, illetve a Magyar Püspöki Kar tagjaival is. Éjjel szállása az apátságban volt, majd másnap, szeptember 7-én misét celebrált a Pannonhalmához közeli Győrben. Ugyanezen a napon innen tért vissza a Vatikánba, ezzel ért véget, az idei Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjééig, az utolsó pápalátogatás Magyarországon.

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: YouTube

Iratkozzon fel hírlevelünkre