Uniós klímaadó, mindenkivel megfizettetnék

Egységes zöldadó bevezetését tervezik az Európai Unióban. „Egy dolgot nem engedhetünk meg magunknak, hogy a szociális oldal szembehelyezkedjen a klímaoldallal” – figyelmeztetett Frans Timmermans, az Európai Bizottság zöldpolitikáért felelős alelnöke az Európai Parlamentben zajló vitában.

A vitában ugyanakkor több képviselő is aggodalmát fejezte ki a döntések társadalmi hatásai miatt, amelyek célja az autók és épületek környezeti lábnyomának csökkentése. Az elképzelés háztartások millióinak benzin- és fűtésszámláját emelheti meg.

A gáz- és villamosenergia-árak máris történelmi szintre emelkedtek az EU-tagállamokban. Finnországban például egy év alatt ötszörösére emelkedett a villamos energia ára. 

„Magyarország kitart a rezsicsökkentés mellett.”

„Brüsszel újabb adókat vetne ki, ugyanis a klímavédelmi csomag álcája alatt akarja megadóztatni a ház- és lakástulajdonosokat, emelni akarják a rezsit” – írta közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök, aki leszögezte: „Magyarország kitart a rezsicsökkentés mellett”. 

„A magyar kormány az európai klímavédelmi célokra és karbonadóra vonatkozó kérdésekben más irányban határozza meg a válságból kivezető utat. Magyarország az egyetlen olyan tagállam, ahol a fogyasztói energiaárak nem növekedtek. Mindez a kormány következetes, rezsicsökkentésre irányuló politikájának az eredménye” – hangsúlyozta a miniszterelnök. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón úgy fogalmazott, ha az egyébként a hazai baloldal által is támogatott piaci rezsiárakat vezetnék be,

akkor ma egy átlagos magyar család évente 386 ezer forinttal fizetne többet.

Eközben zöldpárti európai parlamenti képviselők sürgetik az Európai Bizottságot, hogy gyorsítsa fel a javaslatok elfogadását. Az unió célja, hogy 2030-ra 55 százalékkal csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást (1990-hez képest), és 2050-re elérje a klímasemlegességet. 

Timmermans szerint az uniós klímaprogramnak nincs hatása a drasztikus energiaár-növekedésre. Az áremelkedés miatt nemhogy lassítani, de még jobban fel kell gyorsítani a megújulóenergia-használatra való áttérést. Hozzátette, hogy

a zöldátállás költségeiből „mindenkinek meg kell fizetnie a rá eső részt”.

„Fit for 55”

A Frans Timmermans nevével futó „Fit for 55” nevű klímacsomagról Orbán Viktor Brüsszelben nyilatkozott: „A tervek, amik előttünk vannak, még további áremelkedéseket fognak okozni. Az európai demokráciát sodorják veszélybe, akik az egekbe emelik az áramnak és a gáznak az árát. Ezért ezt a tervet vissza kell vonni és teljesen újra kell gondolni.”

Méltányosság az adóemelés varázsszava

Frans Timmermans ezt nem így látja, meggyőződése szerint a megújuló energia szükségszerűségét senki sem vitatatja, csupán a méltányos átállást kell biztosítani.
A méltányosság vagy a rászorulók támogatása a szocialista politikusok adóemelési terveinek elkendőzését szolgálja, ami lényegében azt jelenti, hogy a legtöbb ember, aki dolgozik, és lakik valahol, magasabb összeget fog fizetni a rezsiköltségeire. Az ellenzék Zöld Magyarország programjában is szerepel: „Az áram-, gáz-, víz- és hulladék-tarifarendszert a fogyasztási szintekhez igazodóan sávossá kell alakítani: így a rászorulók kapnak nagyobb támogatást, és ez ösztönzi az (energia)takarékosságot, hiszen minél többet fogyaszt valaki, fajlagosan annál többet kell fizetnie.” Az biztos, hogy a szociális sávot úgy fogják meghúzni, hogy az adófizetők milliói beleessenek.

Az átállás nem lesz fájdalommentes

Donáth Anna, a Momentum elnöke Timmermans javaslatát ismételte meg. „A most kialakult energiapiaci helyzet éppen arra világít rá, hogy nem várhatunk tovább a klímavédelmi intézkedések felpörgetésével. Az átállás viszont nem lesz fájdalommentes. Mindent meg kell tennünk a lakások energetikai korszerűsítéséért, hogy mérsékeljük az energiafogyasztásukat. Ez lenne a valódi rezsicsökkentés.”

Márki-Zay Péter szerint ostobaság így rezsit csökkenteni

Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt is letette a voksát a rezsidíjak emelése mellett. Egy ellenzéki médiabeszélgetésben azt hangoztatta, hogy meg kell tapasztalni az energiaárak emelkedését, hogy fenntartható legyen a gazdaság. Elhíresült álláspontja szerint: „Micsoda ostobaság volt annak idején így rezsit csökkenteni. Lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne: kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni. Át kell térni megújulókra. Persze, lehet rezsit csökkenteni: le kell szigetelni a házakat.”

Veszélybe kerülhet az energia- és létbiztonság

A megújuló energia költséges beruházás, bizonytalan hatásfokú, és előre nem látható, hogy az elhasznált szélkerekek, napelemek, akkumulátorok később milyen környezeti terheket jelenthetnek. Egyelőre az biztos, hogy a több sebből vérző uniós klímaterv erőltetésével, az atomerőművek és fosszilis energia elutasításával veszélybe kerülhet az energia- és létbiztonság. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre