Halálra vertek egy férfit Pakisztánban: blaszfémiával vádolták

halálra

December 3-án, pénteken dühöngő tömeg vert halálra egy férfit Pakisztán Pinjab provinciájában. A pakisztáni miniszterelnök, Imran Khan „az ország szégyenteljes napjának” minősítette a történteket.

Egy Srí Lanka-i gyár igazgatóját halálra verte egy dühöngő tömeg Pakisztánban, blaszfémiával vádolták a férfit. Az eset után több mint száz embert vettek őrizetbe – jelentette a Valeurs Actuelles francia konzervatív híroldal. Az embertelen gyilkosságról több videófelvétel is készült, melyek a közösségi médiában is elterjedtek.

Az eset december 3-án, pénteken történt a Punjab tartománybeli Sialkot városában. A rendőrségi jelentés szerint a lincselő tömeg azért támadt a férfira, mert az letépett, majd a szemétbe dobott egy muzulmán vallási plakátot.  

A Twitteren megosztott videókon egyértelműen látszik, hogy a férfi egy hatalmas tömeg közepén áll, és egyszerre többen ütik, miközben hangosan szidalmazzák őt. Más felvételeken pedig a férfi elégetett teste látszik, melyet több tucat ember vesz körül. Az embertömeg nagy része nem is próbálja eltakarni a saját arcát a kamerák elől, sőt, többen szelfiket is készítettek a meggyalázott holttesttel.

Pakisztánban a blaszfémia nagyon súlyos büntetést von maga után, ahol gyakran bizonyítékok nélkül, hamisan vádolnak meg más vallásúakat az iszlám megszentségtelenítésével. Ezek a felelőtlen vádak pedig sokszor tömeges lincseléshez vezetnek. Egyes muzulmánok gyakran a vallástól teljesen független, személyes konfliktusokban is a blaszfémiára hivatkozva próbálnak felülkerekedni keresztény haragosaikon.

Korábbi hasonló esetek

November 28-án több ezer ember gyújtott fel egy rendőrségi állomást, és követelték a rendőröktől, hogy adjanak ki nekik egy férfit, akit azzal vádoltak, hogy felgyújtotta a Koránt.

2017-ben a 23 éves Mashal Khant megverték, meglőtték, majd kilökték egy kollégium második emeletéről, miután blaszfémiával vádolták. Később a rendőrség megállapította, hogy a vádak hamisak voltak, és a fiú ártatlanul halt meg.

Egy fiatal keresztény férfit és várandós feleségét pedig azzal gyanúsítottak meg, hogy meggyalázták a Koránt. A keresztény párt 2014-ben egy dühös tömeg halálra verte, testüket pedig elégették. Később róluk is kiderült, hogy hamis vádakkal illették őket.

Forrás: Valeurs Actuelles

Kiemelt képünk forrása a Pixabay.

Iratkozzon fel hírlevelünkre