Új abortusztörvény Lengyelországban: mi a helyzet egy évvel a jogszabályváltozás után?

Lengyelországban ez évtől életbe lépett az alkotmánybíróság ítélete, amely alkotmányellenesnek nyilvánította a lengyel abortusztörvény azon záradékát, amely lehetővé teszi az abortusz elvégzését a gyermek fogyatékossága esetén. Így most már csak abban az esetben lehetséges a műtét, ha a terhesség nemi erőszak vagy vérfertőzés eredménye (a terhesség 12. hetéig), vagy ha a terhesség veszélyezteti a terhes nő életét, egészségét (nincs időhöz kötve). A lengyel alkotmánybíróság által érvénytelenített záradék a lengyel kórházakban évente elvégzett 1000–2000 abortusz körülbelül 90 százalékát érintette, amelynek közel felét Down-szindrómás gyermekeken végezték.

A döntést heves reakciók követték, tüntetéshullám indult el, amely azóta is néha-néha feltör, legutóbb november 6-án, amikor számos lengyel városban visszatértek az utcára azok, akik liberálisabb abortusztörvényt akarnak. A legnagyobb tüntetés Varsóban volt az alkotmánybíróság épülete előtt.

Ennek oka egy sajnálatos tragédia volt: szepszisben elhunyt egy várandós nő 24 órával azután, hogy kórházba került, miután a várandóssága 22. hetében elfolyt a magzatvize. Kisbabájánál olyan rendellenességet diagnosztizáltak, amely lehetővé tette volna a terhesség orvosi megszakítását a lengyel alkotmánybíróság szerint, az ellenzék és a tüntetők mégis az abortuszról szóló határozatot hibáztatta a tragédiáért.

Az alkotmánybíróság határozatának félreértelmezése közrejátszhatott a Pszczynai Kórház (amely egyébként meglehetősen rossz hírű intézmény) orvosainak döntésében, ugyanis arra hivatkozva, hogy tartanak a jogi következményektől, kivárták, amíg a baba meghal. Ezért Adam Niedzielski egészségügyi miniszter körlevelet küldött minden egészségügyi intézménynek, hogy egyértelművé tegye, (ami a szabályozásban is tisztán le van írva) hogy a várandós nő életét vagy testi egészségét veszélyeztető veszély esetén az abortusz nem von maga után büntetőjogi felelősséget.

Jogosan felmerülő kérdés, hogy nyújt-e bármilyen segítséget a lengyel állam azoknak a nőknek, akik életet adnak sérült gyermeküknek?

Bartłomiej Wróblewski parlamenti képviselő pár hete a Gazeta Polska Codziennie-nek azt nyilatkozta, hogy „a törvénymódosítási tervezet hiánya – támogatóink körében is – felveti a rászorulók iránti empátia hiányának kérdését, valamint a törvény semmibe vételét”.

A megoldásokon az életért és családért parlamenti csoport és Michał Wójcik miniszter dolgozott, és létrejött egy minisztériumközi csapat is. Hosszú hónapok teltek el azonban, és egyik javaslatot sem ültették át az alkalmazandó jogba.

A szejm életért és családért képviselőcsoportja közleményt adott ki az elmúlt hónapban emlékeztetőül, hogy a csoport az alkotmánybíróság ítélete után szinte azonnal jelezte konkrét megoldások megvalósításának szükségességét, többek között a nehéz helyzetben lévő várandós anyák támogatását, a perinatális hospice széles körű elérhetőségét, a perinatális ellátás különböző formáinak elérhetőségének bővítését, valamint az állami szerepvállalás növelésének szükségességét a fogyatékos gyermeket nevelő családok támogatásában.

A kezdeményezők azt szeretnék elérni, hogy minden vajdaságban legalább egy perinatális hospice legyen, hogy minden szülészeten orvosokból, pszichológusokból és aneszteziológusokból álló tanács üljön össze, külön helyiségek legyenek a fogyatékos vagy halva született gyermeket szülő anyák számára, illetve a projekt szabályozná a halva született gyermekek temetésének kérdését is.

A probléma az, hogy a megoldások egy része már létezik, és az új törvény alapján készült ajánlat nem oldja meg a fogyatékos gyermeket nevelő családok alapvető problémáit. Az egyetlen új konkrét javaslat 20 ezer zlotyi segély lenne, de ez is bizonytalan. Már működik egy az életért nevű törvény, amely 4000 zlotyi segélyt ad, és az életért elnevezésű kormányprogram, amely alapján bevezették az országban a perinatális hospice ellátást, a mentőellátást és a fogyatékos gyermeket nevelő családok számára szakmai asszisztensi segítséget. A 2017–2021 közötti időszakban több mint 3 milliárd zlotyt írtak elő a program végrehajtására. A probléma csak az, hogy a program nem volt kötelező, csak lehetőséget kínált, ami miatt sok helyen a családok nem számíthatnak segítségre.

Ezért kijelenthető, hogy bár a törvény egy pozitív lépés az emberi élet védelméért, de még sok hiányossága van, hiszen nem nyújt megfelelő segítséget azoknak a családoknak, amelyekbe egy fogyatékossággal született gyermek érkezik. Reméljük, a javaslatok hamarosan valódi tettekké válnak.

Meuwissen Lídia Lelle
A cikk a Waclaw Felczak Intézet támogatásával készült.

Kiemelt képünkön több százan tüntetnek Varsóban, miután a lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta a beteg magzatok művi vetélését Varsóban 2020. október 23-án este.  A többórás menetelés után kődobálásba torkolló tiltakozás végén a rendőrség könnygázt vetett be. MTI/PAP/EPA/Leszek Szymanski

Iratkozzon fel hírlevelünkre