Befejeződött a Budavári Palota részletes felmérése

A Várkapitányság közleményben adott hírt arról, hogy befejezésre került a Budavári Palota részletes felmérése, ezzel együtt megkezdődött az épületegyüttes teljes helyreállításának tervezése.

A Nemzeti Hauszmann Program egyik legfontosabb célja, hogy a Budavári Palota ismét eredeti fényében tündökölhessen. A századfordulón az egymásból nyíló terekkel összesen 250 méteres térsor jött létre az épületben a dunai oldalon. Mindez a krisztinavárosi szárny irányába is folytatódott, összesen mintegy 350 méter hosszan. Ez a versailles-i kastély után a második legnagyobb volt Európában. A palota méltó rekonstruálása hatalmas feladat, hiszen a második világháborúban megsérült épületegyüttest a kommunista rendszerben jelentősen átalakították. Sok helyen megváltoztatták a termek és az emeletek kiosztását, az értékes és igényes belső díszítést megsemmisítették, vagy elfedték.

Megszüntették azt a nyitottságot, amelyet az egymáshoz csatlakozó térsor biztosított a főemeleten, és amely látványban összekapcsolta a palotát a Dunával.

A Budavári Palota „A” épülete a századfordulós bővítés után. Napjainkban és az újjászületés után (Forrás: Várkapitányság)

A palota teljes helyreállításának próbafeladataként tekintettünk a Szent István-termet is magába foglaló déli összekötő szárny rekonstrukciójára – írja közleményében a Várkapitányság.

Itt idén augusztus 20-ától eredeti formájában tekinthető meg a homlokzat és a belső térszerkezet, így a legendás történelmi helyiség is. A munka folyamán olyan értékes tapasztalatokra tettünk szert, amelyeket az épületegyüttes többi részénél is hasznosítani tudunk.
Mára végeztünk a palota teljes műszaki, építészeti, művészettörténeti és funkcionális felmérésével. Ez hosszú évtizedek óta váratott magára. Most már pontosan ismerjük a háború utáni átalakításokat, a közművek állapotát és azok elhelyezkedését – áll a közleményben.

A felmérés végeztével elkezdődhetett az épület rekonstrukciójának, és jövőbeli hasznosításának tervezése.

Az épületegyüttes helyreállításának tervezését Gutowski Robert vezeti. A Pro Architectura-díjas építész irodájával több kiemelkedő projekten is dolgozott már: ilyen a pátyi Szent II. János Pál pápa templom, a Pannonhalmi Főapátság új koncertterme vagy a Naplás-tavi kilátó. Mindemellett terveik döntőbe kerültek a sencseni Operaház, a vilniusi Nemzeti Koncertterem és a helsinki Nemzeti Múzeum bővítésére kiírt tervpályázatokon is.

A képre kattintva galéria nyílik!

Hazai és nemzetközi díjakkal egyaránt büszkélkedhet az iroda: New Yorkban a pannonhalmi díszterem elnyerte az „Architizer A+Awards Special Mention” díját, míg a pátyi Szent II. János Pál pápa templom „Dezeen Awards 2020, Highly Commended” elismerést kapott Londonban. Emellett elnyerték az Építőipari Nívódíjat, a Média Építészeti Díját és a Schmidl Ferenc Építészeti Díjat is.

Forrás: Várkapitányság

 

Nézze meg a budai Vár új ékkövét! – Videóval

Eddig érintetlen rondellát ásnak ki Buda várában VIDEÓ

A Budavári Palota újjászületik – képgalériával!

Kiemelt képünk forrása Várkapitányság

Iratkozzon fel hírlevelünkre!