Gyermekbántalmazással vádolnak egy transznemű gyerekekkel foglalkozó klinikát

transzgender

Transznemű gyerekeknek szánt klinikát zártak be Dallasban, miután aktivisták tüntetéseket szerveztek az intézmény igazgatótanácsa ellen. A klinikát gyerekbántalmazással vádolják.

A Mentsük meg a texasi gyermekeket (Save Texas Kids) elnevezésű csoport tartott több alkalommal tiltakozást a genderoktatást és -gondozást komplex módon támogató program ellen a Dallasi Gyermekegészségügyi Központban. Felszólalásaikban azzal érveltek, hogy gyalázatos dolog pubertásgátló szereket adni gyerekeknek – írja az amerikai CBN News.

A Texas Tribune híradására hivatkozva jegyzik meg, hogy a kórház tisztviselői nemrégiben egy helyi weboldalnak nyilatkozták azt, hogy programjuk létfontosságú a nemi diszfóriában szenvedő fiatalok számára. A maga nemében pedig az első olyan ellátás délnyugaton, amely segített csökkenteni a rendkívül magas öngyilkossági arányt a transznemű gyerekek körében.

A tüntetést szervező csoport azonban ellenezte a kórház pubertásblokkolóit és a visszafordíthatatlan orvosi beavatkozásokat. Érvelésük szerint a gyerekek kezelését a tanácsadásra kellene korlátozni 18 éves korig. Ezáltal a fiatalok az életük hátralévő részére kiható, megalapozott döntéseket tudnak hozni.

Ugyan hivatalos bejelentés nem történt a program lezárásáról, a kórház tisztviselői egy nemrég kiadott közleményben azt mondták, hogy a jövőben az új betegeket megfelelő „speciális osztályokon” látják majd el. Továbbá mentálhigiénés tanácsadó szolgáltatást is kínálnak majd. Hozzátették: új betegeket is fogadnak diagnosztizálásra, beleértve a nemi diszfória értékelését is. Ugyanakkor nem indítanak hormon- vagy pubertásgátló terápiát csak erre a diagnózisra.

Gyermekbántalmazásnak minősülhet a nemi átalakító műtét

A cikk arra is emlékeztetett, hogy Greg Abott, Texas kormányzója még augusztusban tette azt a kijelentést, miszerint a gyerekeken végzett nemi átalakító műtétek a gyermekbántalmazások egy formája.

A kormányzó a texasi családügyi és védelmi szolgáltatások osztálya biztosától, Jamie Masterstől kapott jelentése után mondta el véleményét. A jelentés egyébként azt vizsgálta, hogy a nemváltoztatás céljából gyerekeken végzett műtétek gyermekbántalmazásnak minősülnek-e.

Masters a kormányzónak írott levelében – néhány kivételes esettől eltekintve – a következő szavakkal erősítette meg a gyermekbántalmazás tényét: „Az orvosilag nem indokolt módon elvégzett műtétek fizikailag változtatják meg egy gyerek nemi szervét. Ez pedig potenciálisan károsíthatja testét.”

A cikk hozzátette: a kiáltvány idején több republikánus képviselő próbálta betiltani a kiskorúak nemi megváltoztatását eredményező műtéteket országszerte, amelyek végül nem jártak sikerrel.

Egy májusi híradásukra hivatkozva jegyzik meg, hogy a világban azonban akadnak olyan egészségügyi intézmények, amelyek újra megvizsgálták a nemi diszfóriában szenvedő kiskorúak kezelését. Példának a Stockholmi Karolinska Egyetemi Kórház bejelentését említik. 

Ahogy arról a Vasárnap.hu is beszámolt, az említett egészségügyi intézmény április 1-től nem ír fel pubertásblokkolókat és különböző hormonokat 16 éven aluliaknak. Bár döntésüket nem erkölcsi-etikai megfontolások, hanem egészségügyi kockázatok vezették, jelentős előrelépésnek számítanak. Kiadványukban azt írták, hogy a kezelések ellentmondásosak, a közelmúltban pedig fokozott figyelem és vizsgálat tárgyát képezik nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt.

A Magyar Nemzet híradására hivatkozva számolt be arról is a Vasárnap.hu még áprilisban, hogy Arkansas lett az első olyan amerikai állam, amely betiltotta a kiskorúak nemátalakító beavatkozását. Az intézkedés azt is előírja, hogy az orvosok más plasztikai sebészekhez sem irányíthatják a fiatalokat a beavatkozás elvégzésére. A törvényt támogató republikánusok a hormonkezelések veszélyes mellékhatásaira és a nemátalakító műtétek életre szóló, visszafordíthatatlanságára hivatkoztak. Véleményük szerint ezekről egy kiskorú nem tud felelős döntést hozni. 

Továbbra is sok a kérdés

A transznemű gyerekekkel foglalkozó gyermekgyógyászat egyre növekvő területén azonban továbbra is sok a megválaszolatlan kérdés. Hiányoznak ugyanis a kezelések egész életen át tartó, szervezetre gyakorolt hatásáról szóló hosszú távú adatok.

Még tavaly nyilatkozta azt egy endokrinológus CBN Newsnak, hogy a hosszú távú vizsgálatoknak tíz vagy húsz évre is szükségük van ahhoz, hogy értékelhető eredményeket produkáljanak.

Ennek ellenére a transznemű aktivisták és az orvosi szakma számos tagja állítja: ezek az orvosi beavatkozások a legegyüttérzőbb megközelítése a változásra vágyó fiataloknak.

A Bioetikai Központ alapítója és a Transz misszió: miért sürgetik a nem megváltoztatását? című dokumentumfilm producere, Jennifer Lahl nyilatkozta azt a CBN News oldalán, hogy transznemű férfiak segítik a gyerekek nemátalakító trendjét.

A producer szerint a transznemű nők nem örülnek a pubertáskori változásoknak. Azok ugyanis férfias jelleget adtak nekik. Erre született az a gondolat a transzaktivisták körében, hogy akkor meg kell akadályozni a pubertás lezajlását.

Mint több híradásból is ismeretes, Joe Biden beiktatásával új fejezetéhez érkezett Amerika transzneműekkel kapcsolatos politikájának története. Az ameriaki elnök első intézkedéseinek egyikeként írta alá azt a határozatot, amely szerint a korábbinál nagyobb védelmet élveznek majd az LMBTQ-közösség tagjai. Az ennek értelmében meghozott intézkedések több államban váltották ki a közvélemény felháborodását, melyeket aztán szigorúbb törvények bevezetése kísérte. A jelenleg is folyó genderharcnak egy újabb, de nem utolsó állomása a texasi gyerekklinika esete.  

Forrás: CBN News, Vasárnap.hu

Kiemelt képünk forrása: Unsplash

Iratkozzon fel hírlevelünkre