A nyílt utcán öltek meg egy keresztény férfit

férfit

Szélsőséges iszlamista fényes nappal, a nyílt utcán ölt meg egy keresztény férfit Kirgizisztánban.

Két héttel ezelőtt, november elején egy kirgizisztáni faluban „Allahu akbar”-t kiáltott, majd leszúrt egy férfit egy iszlám szélsőséges. Az áldozat orosz származású, ortodox keresztény volt. Mindez fényes nappal, egy mecset előtt történt. Letartóztatása után a gyilkos azt mondta a rendőröknek: „Még két hitetlent kell megölnöm, és akkor Allah beenged a paradicsomba.”

A gyilkos mentálisan sérült

A rendőrség napokon belül eljárást indít a férfi ellen gyilkosságért. A nyomozás során kiderült, hogy a támadó két évvel ezelőtt közel három hónapot töltött radikális iszlamista közegben. Ezt követően kezdett el szélsőséges nézeteket vallani. A gyilkosság után lefolytatott orvosi vizsgálat jelentése alapján: a férfi nem épelméjű. Ennek ellenére, mivel vallási gyűlölettől indíttatva követte el a gyilkosságot, a szakértők szerint súlyos büntetésre számíthat.

A régióban élő keresztényeket megrázta az eset, és attól tartanak, hogy ez bármikor megismétlődhet.

Keresztényként Kirgizisztánban

Az ország lakosságának 87 százaléka muzulmán, ennek ellenére a kormány a vallástól függetlenül működik. Más közép-ázsiai országokhoz képest a kirgiz keresztények lényegesen nagyobb szabadságban élnek. Ugyanakkor szinte lehetetlen, hogy a keresztény templomok megfeleljenek az állam irreális előírásainak, ezért a hívek többnyire otthonaikban gyűlnek össze imádkozni.

Bár az állam nem különbözteti meg hátrányosan a más vallásúakat, a fővároson kívül a keresztények mégis erős elnyomásnak vannak kitéve. Főképp az iszlámról áttért és az evangelizációt folytató keresztényeket támadják, nemcsak a magánéletben, de sokszor a helyi hatóságokkal is meggyűlik a bajuk.

A megtért keresztényeket gyakran próbálják erőszakkal visszatéríteni az iszlám hitre. Sőt, a keresztény temetéseket, keresztelőket és esküvőket is gyakran megzavarják.

Forrás: Portes Ouvertes

Kiemelt képünk forrása a Pixabay.

Iratkozzon fel hírlevelünkre