FRISSÍTVE – London az illegális bevándorlás megfékezését szorgalmazza

Boris Johnson brit miniszterelnök azt javasolta Emmanuel Macron francia elnöknek, hogy a két ország mielőbb kössön megállapodást a La Manche csatornán átkelő migránsok visszafogadásáról.

Ez lehetne a legfontosabb lépés az embercsempészbandák üzleti modelljének tönkretételéhez

– vélte a brit kormányfő Macronhoz intézett, csütörtök este a mikroblogján közzétett levelében annak nyomán, hogy szerdán legalább 27 ember, köztük hét nő és három gyermek a tengerbe fulladt, miközben gumicsónakokkal próbáltak átkelni a Doveri-szoroson Franciaországból Angliába.

A miniszterelnök egyúttal reményét fejezte ki, hogy következő soros EU-elnökként Franciaország előrelépést tud majd elérni az Európai Unió és Nagy-Britannia között a migránsok visszaküldéséről szóló megállapodás megszületésében.

Johnson hozzátette, hogy London öt intézkedést javasolt az illegális bevándorlás megfékezésére a La Manche csatornán keresztül.

Ide tartozik a közös rendőri járőrözés Franciaország partvidékén, illetve kölcsönös tengeri járőrözés egymás területi vizein, korszerű műszaki eszközök, így szonár és radar telepítése, valamint a kölcsönös légi megfigyelés és a hírszerző szolgálatok szorosabb együttműködése.

A levélben Johnson üdvözölte belügyminisztere, Priti Patel, valamint francia, belga, holland és német hivatali partnereinek Calais városában tervezett találkozóját.

A brit kormányfő levele után, pénteken reggelre, Gerald Darmanin francia belügyminiszter lemondta Priti Patel meghívását.

Darmanin szóvivője „a migráció rossz menedzselésével” vádolta meg Nagy-Britanniát, és közölte: „Boris Johnson levelét elfogadhatatlannak tartjuk és ellentétes a tárgyalópartnerek közötti párbeszéddel. Ennek következményeként a továbbiakban nem érvényes Priti Patel meghívása a vasárnapi találkozóra”.

Az olasz fővárosban tartózkodó francia államfő pénteken meglepetésének adott hangot. Újságírói kérdésre válaszolva közölte: meglepődik Johnson módszerén, mert az általa tett javaslatok nem megfontoltak. Macron azt is kifejtette: vezető politikusok ilyen kérdésekben nem Twitteren vagy nyilvánosságra hozott levelekben folytatnak párbeszédet.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Boris Johnson brit miniszterelnök, a Konzervatív Párt vezére látható a párt manchesteri kongresszusának utolsó napi ülésén 2021. október 6-án. MTI/EPA/Neil Hall

Iratkozzon fel hírlevelünkre!