Kincsek az alapkőből

A jövőnek szánt üzenetet, újságokat és pénzt rejtett a Marosvásárhelyi Református Kollégium alapkövébe rejtett időkapszula, melyet az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) és Maros megye elöljárói, valamint a sajtó jelenlétében bontottak fel a Maros Megyei Múzeum szakemberei.

Az alapkő felbontását élőben közvetítette közösségi oldalán a múzeum és az egyházkerület. Amint Oniga Erika művészettörténész az eseményen elmondta: a kollégium impozáns épületegyüttesének alapkövét 1908. szeptember 10-én helyezték el. Korabeli leírások szerint ekkor már több szárnya is állt a kollégium épületeinek. Azért halasztották erre az időpontra az alapkő elhelyezését, hogy része lehessen az egyházkerület Marosvásárhelyen tartott közgyűlése programjának. A művészettörténész az épületet tervező Baumgarten Sándor építésznek az alapkőletételkor mondott ünnepi beszédéből idézte:

„Az épületet (Isten) addig engedje fennállni, míg az a hit, az igaz hazafiság és a tudomány szolgálatában áll.”

A régészek a téglatest alakú 1 x 0,8 x 0,6 méteres faragott kőtömb fedőlapját leemelve henger alakú fémdobozt emeltek ki. Ebben egy üveghengerbe felcsavarva találták meg a kiváló állapotban megőrződött, jövőnek szánt üzenetet, az aznapi újságok egy-egy példányát és a század elején használatos különböző címletű pénzeket.

A rendezvényen Kató Béla püspök elmondta: egyháza a magyar kormány támogatásával sok templomot, műemlék épületet és azok környezetét újította fel az elmúlt évtizedben, és meglehet, hogy Románia legkiterjedtebb feltáró munkáját végezte.

Csók Zsolt, a Kolozsvári Történeti Múzeum régésze kiemelte: az egyház nemcsak óvodákat és iskolákat épített, hanem csapatokat is. Egy egész régész nemzedéknek adott munkát, és biztosította, hogy szülőföldjükön keressék boldogulásukat.

A marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumnak és a Marosvásárhelyi Református Kollégiumnak helyet adó épületegyüttes homlokzata 2020. július 4-én. A Református Kollégium kék alapon fehér angyalt mintázó címerét 2007-ben helyezték vissza az épület homlokzatára. MTI/Kiss Gábor

Az egykori református kollégium épületein ma a Marosvásárhelyi Református Kollégium és a Bolyai Farkas Gimnázium osztozik. Utóbbi Erdély egyik legnagyobb és legeredményesebb magyar nyelvű iskolája. A kollégium épületeit 2007-ben kapta vissza először a református egyházkerület, de a korábbi városvezetés megtámadta a visszaszolgáltatási határozatot, és ezt két perben is meg kellett védeni. Így csak 2018-ban kezdődhetett az épületegyüttes felújítása. Az ókollégium épületét 2020 szeptemberében adták át. A főépület felújítása – melynek az alapkövét most nyitották fel – ez év januárjában kezdődött.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön a Maros Megyei Múzeum restaurátorai felbontják a Marosvásárhelyi Református Kollégium 1908-ban elhelyezett alapkövében talált időkapszulát Marosvásárhelyen, a Maros Megyei Múzeum épületében 2021. november 22-én. MTI/Kiss Gábor 

Iratkozzon fel hírlevelünkre