Embercsempész nigériai bűnbandát kapcsolt le az olasz rendőrség

Afrika és Európa között működő nigériai bűnbanda negyvennégy tagját vették őrizetbe, akik futárokkal szállították az ember- és drogkereskedelemből származó milliókat - közölte a szardíniai Cagliari rendőrsége.

A hatósági akció több olasz tartományt érintett: százhuszonkét személy ellen indítottak vizsgálatot, negyvenet vettek őrizetbe Szardínia szigetén, Piemonte, Lombardia és Emilia-Romagna régióban. Az ellenük emelt vádak között szerepel az illegális migráció elősegítése, nemzetközi pénzmosás, kábítószer-kereskedelem, kizsákmányolás és prostitúcióra kényszerítés. Kilenc gyanúsított nem Olaszországban, hanem Líbiában és Németországban tartózkodik. 

A rendőrség maffiaellenes és pénzügyi bűncselekményekre szakosodott egységének közlése szerint a nigériai bűnszervezet egyik bázisa Olaszországban volt, de tevékenysége Nigériából Líbián át egészen Németországig terjedt.

A vizsgálatot egy prostitúcióra kényszerített nigériai nő vallomása indította el. A kivétel nélkül nigériai férfiak a Supreme Eiye Confraternity, vagy más néven Air Lords angol nevű banda tagjaiként ismertek. A bűnszervezetet az afrikai országban tevékeny maffiacsoportként tartják számon, az 1970-es években alakult a délnyugat-nigériai Ibadan egyetemén. 

Honfitársaikat biztos munka ígéretével az illegális migrációs útvonalon Olaszországba juttatták: a fiatal nőket prostitúcióra kényszerítették azt követelve, hogy fizessék vissza az Európába jutásért szerintük „járó” 25-30 ezer eurót. A nemet mondó nőket bántalmazták, Nigériában maradt családtagjaikat pedig megfenyegették.

A nők akaratának megtörésére a vudu vallás rítusait is bevetették.

Az olasz rendőrség ötven nőt azonosított, köztük kilencen „felügyelő” szerepet töltöttek be, nehogy valamelyik lány megszökjön. A prostituáltaknak havi díjat kellett fizetniük a kitartóknak az utcákon nekik kijelölt helyért is.

A prostitúcióból, illegális migrációból és drogkereskedelemből származó összegeket pénzátutalási szolgáltatásokon keresztül, valamint az úgynevezett földalatti közvetítőkkel működő hawala-rendszerrel juttatták Európából Afrikába. Rendőrségi közlés szerint a banda egyedül a pénzátutalási szolgáltatással hétmillió eurót juttatott Nigériába, amit az ingatlanpiacon fektettek be. További milliókat futárok vittek magukkal készpénzben: negyvennégy futárt azonosítottak, akik az utóbbi hónapokban közel kilencvenszer tették meg repülővel az utat Olaszország és Nigéria között.

Az Il Giornale című jobboldali napilap korábbi beszámolója szerint a nigériai maffia 1995-től van jelen Olaszországban, de aktívvá 2000-től vált, amikor elkezdte átvenni a szicíliai maffia és a nápolyi camorra területein a kábítószer- és lánykereskedelmet.

Először 2006-ban, az északi Brescia városában ítéltek el 23 nigériait szervezett bűnözésért, az illegális migránsok kizsákmányolásáért. A nigériai bűnbandák felosztották egymás között Olaszországot: az Eiye tagjai mellett jelen vannak a Black Cats, Maphite, Viking nevű szervezetek is. Bevételük az olasz jegybank adatai szerint 2014 és 2018 között megkétszereződött, és a nyomon követhető átutalások szerint túllépte az évi hetvenmillió eurót. 

 

(MTI)

Megint megtelt Lampedusa

Kiemelt képünkön a Sea Eye német szervezet migránsok szállítására specializálódott hajója mellett őrködik egy olasz rendőr a szicíliai Ragusa közelében fekvő Pozallo kikötőjébe 2021. május 21-én. MTI/EPA/ANSA/Francesco Ruta

Iratkozzon fel hírlevelünkre