Baj van Ausztriában! Kötelező lesz az oltás – mindenkinek

Ausztriában a koronavírus terjedése miatt hétfőtől ismételten teljes lezárást rendel el a kormány, 2022. február 1-jétől pedig kötelező lesz a védőoltás az országban - jelentette be Alexander Schallenberg osztrák kancellár.

„Szembe kell néznünk a valósággal” – szögezte le a kormányfő, miután Tirolban a tartományok vezetőivel egyeztetett.

A vírus nem megy sehova, hanem itt marad velünk, a meggyőzési kísérletek és kampányok dacára túl kevés ember adatta be eddig magának a védőoltást

– fogalmazott az osztrák kormány vezetője. „Nem akarunk ötödik, hatodik és hetedik hullámot” – szögezte le. Az egyetlen mód arra, hogy ezt az ördögi kört megszakítsuk, az az, ha növeljük a beoltottak arányát – indokolta a kormánydöntést. Az osztrák kancellár elmondta, hogy a lezárást tíz napra vezetik be, majd legfeljebb újabb tíz nappal meghosszabbíthatják, de az oltottak és a gyógyultak számára a most bevezetett korlátozások legkésőbb december 13-án véget érnek. „Fájdalmas, hogy ismét ilyen intézkedéseket kell hoznunk” – hangoztatta Schallenberg.

Ausztriában a lakosság mintegy kétharmada adatta be magának a vakcina mindkét dózisát, ami az egyik legalacsonyabb arány Nyugat-Európában, a hétnapos esetgyakoriság százezer főre vetítve 991, ami viszont az egyik legmagasabb a kontinensen.

Ausztriában az oltatlanok számára már ezen a héten bevezettek korlátozásokat, ám a fertőzöttek száma ennek ellenére sora dönti a napi rekordokat. A két legsúlyosabban érintett tartományban, Salzburgban és Felső-Ausztriában már csütörtökön elrendelték a lezárást.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Alexander Schallenberg osztrák kancellár az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának második napi ülésére érkezik 2021. október 22-én. MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Iratkozzon fel hírlevelünkre