Áldozattá válni nem szégyen, van segítség

Bárkivel megtörténhet, hogy egyik pillanatról a másikra áldozattá válik, olyan élethelyzetbe kerül, ami felborítja a megszokott életét, menekülnie kell vagy mentenie a szeretteit, anyagilag elbizonytalanodik, és nem tud segítséget kérni.

Eddig több mint tízezer ember fordult az Igazságügyi Minisztérium által működtetett Áldozatsegítő Központokhoz vagy az ingyenesen hívható áldozatsegítő vonalhoz. A bűncselekmények áldozatai, a testi vagy lelki sérülést, érzelmi megrázkódtatást, vagyoni kárt szenvedtek számára a segítségnyújtás, jogi és pszichológiai tanácsadás, adott esetben anyagi támogatás egy helyen elérhető és ingyenes. A szakemberek kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekekre, a fogyatékkal élőkre és a kapcsolati erőszak áldozataira.

Bullying és cyberbullying

Egy elkeseredett édesapa fordult az Áldozatsegítő Központhoz. Tragikus hirtelenséggel elvesztette a feleségét, így egyedül maradt két kiskorú gyermekével. A kisfiút az osztálytársai verbálisan bántalmazták, kirekesztették (bullying), amely az online oktatás idején az interneten keresztül (cyberbullying) is folytatódott. A kisfiút leginkább az viselte meg, hogy társai az édesanyja emlékét sem tisztelték. A gyermek szorongott, visszahúzódóvá vált és pszichoszomatikus tünetek jelentkeztek nála. A bántalmazások a másik gyermeket is megviselték. Az Áldozatsegítő Központban a család pszichológusi segítségnyújtásban részesült.

„A Központhoz segítségért forduló ember nem egy átlagos hivatali közeggel találja szembe magát, hanem a bizalom mielőbbi kialakításához megfelelő, emberbaráti légkör fogadja. A patrónus szobában a segítség mellett néhány órát el is tölthet, ahol a gyermekeknek játszósarok is be van berendezve” – mondta el lapunknak Szeiler Orsolya igazságügyi közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár.

Pénzbeli támogatások is igényelhetők

„Az azonnali pénzügyi segély krízishelyzet esetén igényelhető a bűncselekménytől számított 8 napon belül, élelmiszerre, lakhatásra, ruházkodásra, utazásra, gyógyászatra, és kegyeletre. Ami nagyon fontos ez a segély (maximum 158 168 Ft) szociális rászorultság vizsgálata nélkül igényelhető. Az állami kárenyhítést szándékos, személy elleni erőszakos bűncselekmények áldozatai kérhetik, vagyoni káruk (részleges) megtérítésére. Az is jogosult, aki az elhunyt sértett eltemettetéséről gondoskodik. Az állami kárenyhítés egy évig igényelhető maximális összege 2021-ben 2 372 520 forint” – tájékoztatott a helyettes államtitkár.

Az azonnali pénzügyi segélyre és az állami kárenyhítésre két esetet is elmesélt.

Az áldozat autóval ment a temetőbe, és amíg távol volt, betörték az ablakát és kilopták az autóstáskáját, melyben benne volt a nyugdíja és a személyes okmányai. Az áldozatsegítő központban áldozati státusz igazolást kapott, mellyel térítésmentesen pótolhatta ellopott iratait, illetve azonnali pénzügyi segélyt is megítéltek neki. Egy vidéki városban az áldozatot a saját lakásában bántalmazták, és értékeit eltulajdonították. Az áldozat azonnali pénzügyi segélyben és állami kárenyhítésben részesült, ezenkívül jogi tájékoztatást, és pszichológusi támogatást is kapott.

Opt-out rendszer

Az Igazságügy Minisztérium együttműködésben a rendőrséggel, kialakította az úgynevezett opt-out rendszert. Amennyiben az áldozat nem tiltakozik az adatainak/elérhetőségeinek átadása miatt, a szakemberek közvetlenül is felkereshetik és felajánlhatják a segítséget. Ezenkívül bevezették az „elektronikus tárgyalást”, hogy elkerüljék az áldozat és bűnelkövető személyes találkozását. A hozzátartozó által okozott súlyos, erőszakos bűncselekmény áldozatai számára pedig biztosítják a gyorsított per szabályait. A védett szálláshely jelenleg az emberkereskedelem áldozatai számára vehető igénybe, azonban a szakemberek segítenek a kapcsolati erőszak áldozatainak biztosított krízisközpont, illetve titkos menedékház eléréséhez.

Kapcsolati erőszak

A férj érzelmileg, verbálisan és fizikailag is folyamatosan bántalmazta a feleségét. Amikor már a 10 éves gyereküket is szexuálisan zaklatni kezdte, az asszony feljelentést tett, és a bíróság megelőző távoltartásról, valamint a férfi előzetes letartóztatásáról döntött. Az Áldozatsegítő Központ segítségével a feleség ingyenesen szakjogász segítségét vehette igénybe, továbbá pszichológusi segítségnyújtásban is részesült. Mivel három kiskorú gyerek is érintett, az Áldozatsegítő Központ jogszabályi kötelezettségének eleget téve, a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjaként jelzést tett az illetékes gyámhivatal felé.

Áldozatsegítő hálózat épül

Az Áldozatsegítő Központok állandó kapcsolatban állnak állami, egyházi és civil szervezetekkel, amelyekkel együttműködési megállapodásokat kötnek egy áldozatsegítő hálózat létrehozásáért.

A cél az, hogy 2025-re minden megyében legyen Áldozatsegítő Központ. Az első Budapesten nyílt 2017-ben, ezt követte a miskolci és a szombathelyi majd a pécsi, szegedi, kecskeméti, veszprémi, szolnoki és a közeljövőben sor kerülhet a nyíregyházi, debreceni és egri központok átadására. Salgótarjánban a központ megnyitásáig Áldozatsegítő Pontot létesítettek. Az Áldozatsegítő Központokat jellemzően a települések belvárosában, könnyen elérhető helyen alakítják ki.

Az Áldozatsegítő Vonal (06 80/225-225) éjjel-nappal ingyenesen hívható, ahol egyénre szabott tájékoztatást nyújtanak a szakemberek. Ezenkívül bárki tájékozódhat a Vansegítség.hu internetes portálon.

 

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre