Stabil, de fenyegető a helyzet

Egyelőre stabil, de fenyegető a helyzet a lengyel-fehérorosz határon, és a fehérorosz erők egyre többet provokálnak - mondta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő egy csütörtöki német lapinterjúban.

Háborús veszély?

A Bild című lapban a német szövetségi belügyminiszter, Horst Seehofer varsói látogatásához időzítve közölt interjúban a lengyel miniszterelnök arra a kérdésre, hogy tapasztal-e háborús veszélyt, azt mondta, hogy semmit nem lehet kizárni. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz és Vlagyimir Putyin orosz elnök stratégiája nyilvánvalóan „a Nyugat elbizonytalanítását, destabilizálását” célozza.

„Nem tudjuk, hogy mi mást terveznek még, az is lehetséges, hogy a határon kialakult válság csak arra szolgál, hogy elterelje a figyelmet az újabb katonai támadásokról, amelyekre Putyin Ukrajnában készül”

– tette hozzá.

Hazaszállítani a bevándorlókat

Kifejtette: reméli, hogy a nemzetközi nyomás hatásos lesz, és a Közel-Keletről Fehéroroszországba utaztatott emberek száma nem emelkedik tovább a jelenlegi nagyjából húszezerről. Ha beáramlásukat sikerül megakadályozni, az EU segíthetne hazaszállítani őket – mondta. Mint mondta, a minszki rezsim „fegyverként használja a migránsokat”, akinek célja nem Lengyelország, hanem Németország, Franciaország, Hollandia. Ez azt jelenti, hogy „egész Európát védelmezzük a határunkon”.

„A fehérorosz erők egyre egyértelműbben provokálnak. Remélem, hogy ezt nem viszik túlzásba”

– mondta Mateusz Morawiecki, aláhúzva, hogy „mi, lengyelek eltökéltek vagyunk abban, hogy minden eszközzel megvédjük a határunkat”, amely egyben „Európa és a NATO keleti határa”.

„Ha most nem vagyunk képesek több ezer bevándorlót távol tartani, akkor hamarosan százezrek, milliók érkeznek majd Európa felé”

– mondta a lengyel kormányfő.

„Ha nem védjük meg határozottan a határainkat Európában, akkor százmilliók próbálnak majd Afrikából vagy a Közel-Keletről Európába, és különösen Németországba jönni” – tette hozzá.

„Németországban több mint 80 millió ember él, szeretnék, ha jönne még 50 millió?”

– jegyezte meg.

Elhibázott menekültügyi politika

Arról is szólt, hogy „teljességgel” elhibázottnak tartja Angela Merkel ügyvezető német kancellár menekültügyi politikáját. A 2015-ös migrációs válságban követett politika egyáltalán nem volt megfelelő, mert „veszélybe sodorta sok európai ország szuverenitását, és megteremtett egy mesterséges multikulturalizmust”. Ez Európa és a egész világ számára „veszélyes politika” volt – mondta Mateusz Morawiecki.

A lengyel-fehérorosz EU-s külső határon augusztus óta kibontakozott migrációs hullám az Európai Bizottság szerint összefügg a fehérorosz ellenzéki mozgalmak elleni erőszak miatt a minszki rezsim ellen bevezetett EU-s szankciókkal, és államilag finanszírozott embercsempészetet jelent. Brüsszel ismeretei szerint az EU-ba igyekvők fehérorosz állami idegenforgalmi vállalatok szervezésében jutnak el Fehéroroszországba. A napokban több ezren gyűltek össze a fehérorosz-lengyel határon abban a reményben, hogy bejuthatnak az EU-ba. Az illegális határátlépések száma hetek óta emelkedik. A lengyel kormány több mint tízezer katonát mozgósított a folyamat feltartóztatására.

(MTI)

Kiemelt kép forrása: Mateusz Morawiecki Facebook oldala

Iratkozzon fel hírlevelünkre