Nem súlyosbodhat a helyzet

Megengedhetetlennek nevezte csütörtöki lengyelországi látogatása során Ben Wallace brit védelmi miniszter, hogy a lengyel-fehérorosz határon tovább súlyosbodjék a helyzet, és megerősítette, hogy egy brit századot vezényelnek a határ őrzésében részt vevő lengyel katonák támogatására.

Kétoldalú tárgyalás

Wallace az északkelet-lengyelországi Bemowo Piskie katonai bázison lengyel hivatali partnerével, Mariusz Blaszczakkal tárgyalt. Találkoztak a NATO keleti szárnyán telepített nemzetközi alakulat amerikai, brit, horvát és román katonáival is. A kétoldalú tárgyalást követő sajtóértekezleten a brit miniszter nemcsak Lengyelország, hanem Litvánia, Lettország és egész Európa destabilizációjára tett tudatos kísérletnek nevezte a Fehéroroszország irányából érkező migrációs nyomást. A helyzetre szerinte a legjobb választ a NATO-n belüli és a kétoldalú partneri együttműködéssel lehet megadni.

„Bizonyos, hogy nem engedjük meg a helyzet további súlyosbodását a határon”

– jelentette ki Wallace.

„Felszólítjuk Lukasenkát (fehérorosz elnököt), hogy hagyjon fel a határhoz nyomott (…) emberek fegyverként történő felhasználásának visszataszító kísérletével”

– fogalmazott.

Brit segítség

Mariusz Blaszczak kijelentette, hogy a lengyel határ átjárhatatlan, és megköszönte a brit katonák támogatását. Emlékeztetett: az Egyesült Királyság októberben ajánlotta fel, hogy egy brit hadmérnöki alakulatot vezényelnek a lengyel határvédelem támogatására. A múlt héten terepszemlére érkezett brit csoport látogatása után, várhatóan még novemberben, egy brit század közös szolgálatot kezd a lengyel katonákkal. Feladatuk a határkerítés javítása, valamint a határ menti utak átjárhatóságának biztosítása lesz – közölte Blaszczak.

A két miniszter aláírt egy szándéknyilatkozatot is, melynek értelmében Lengyelország brit CAMM típusú moduláris légvédelmi rakétát szerezne be a Narew légvédelmi program keretében.

G7 támogatás

Mindeközben a világ hét legfejlettebb iparú országának (G7) külügyminiszterei és az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön kiadott közös állásfoglalásukban szolidaritásukat fejezték ki Lengyelországgal, Litvániával és Lettországgal, és elítélték, valamint provokatívnak nevezték, hogy a fehérorosz vezetés hibrid fenyegetésre használja és szervezi az illegális migrációt.

A Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt, az Egyesült Királyságot, az Egyesült Államokat és Kanadát, valamint az Európai Uniót tömörítő G7 csoport állásfoglalásában felszólította a minszki vezetést, hogy azonnal hagyjon fel agresszív, az emberek kizsákmányolását is magában foglaló tevékenységével a szenvedés, valamint további halálesetek megelőzése érdekében.

Humanitárius segítségnyújtás

A nemzetközi szervezetek számára azonnali és akadálytalan hozzáférést kell biztosítani a humanitárius segítségnyújtáshoz – jelentették ki. Hangsúlyozták: a rezsim intézkedései arra irányulnak, hogy eltereljék a figyelmet a nemzetközi, az emberi és az alapvető szabadságjogok szisztematikus figyelmen kívül hagyásáról Fehéroroszországban, nem csak a migránsok, hanem a helyiek esetében is.

A G7-ek elismerték az Európai Uniónak a migránsok származási és a tranzitországokkal folyatott együttműködését a fehérorosz kormány céljainak meghiúsítása érdekében. Leszögezték: együttműködnek a felelősök elszámoltatásának előmozdításában, támogatják a civil társadalmat és az emberi jogok érvényesülését Fehéroroszországban.

Fehéroroszország tagad

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból. Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő rendszere szervezi a migránsok szállítását a határra, megtorlásul a Minszk ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért. Fehéroroszország tagadja, hogy jogsértést követett volna el, s azt állítja, hogy maga is „hibrid támadás” áldozata.

(MTI)

Kiemelt kép forrása: MTI/AP/Mindaugas Kulbis

Iratkozzon fel hírlevelünkre!