Ungváry Zsolt: A baloldal mindig ugyanabba a folyóba lép

Hosszú ideig az egyesült ellenzék programjáról semmi egyebet nem lehetett tudni, csak azt, hogy ők nem a Fidesz és nem Orbán Viktor. Most, hogy ezt a nagy igazságot talán már mindenki megértette és megemésztette, előkerült az első határozott megnyilatkozás arról, hogy mit szeretnének. Igaz, ez is alapvetően egy tagadásra épül, de a választópolgárok végre megtudhattak valami konkrétumot, mit hozna Márki-Zay kormányzása. Ami tehát biztos: megszűnne a rezsicsökkentés, a benzinár-befagyasztás és úgy általában a piaci törvényekkel szembemenő beavatkozások (pl. adócsökkentés), mert ezek populista felelőtlenségek, a rövidlátó népszerűség-hajhászás tipikus esetei.

Az Orbán-kormány immár 11 éve ilyen populista módon próbál kedvezni a lakosságnak, és érdekes módon nem csak választási években van nyugdíjprémium, rezsiutalvány, babakötvényre kiemelt kamat, újabb és újabb családtámogatási intézkedés vagy adócsökkentés. Ráadásul miután ezekkel a populista ígéretekkel megszerzik a kétharmadot, rendre újabb és újabb könnyítéseket találnak ki, ahelyett, hogy visszakoznának, mint Horn (mégse lett háromhatvanas kenyér), Medgyessy (a jóléti rendszerváltás véget ért) és Gyurcsány (hazudtunk reggel, éjjel meg este).

A baloldal a szenvedő lakosságot szereti, ezért tűrhetetlen, amit a Fidesz–KDNP tesz, amikor a jelenben próbál segíteni a fiataloknak, a családoknak, a nyugdíjasoknak, ezzel gyarapítva a nemzetet is, ami az egyének közössége.

A baloldal mindig a jövőbe helyezte a jólétet. Majd az ötéves terv végére, majd a felszabadulás századik évfordulójára, majd a kommunizmusban eljön a Kánaán. Csak ezt bírjuk ki, utána jobb lesz. Még húzzuk meg a nadrágszíjat, hogy majd egyszer valamikor kiengedhessük, addig azonban fogjuk vissza magunkat. Ki kell bírni, és talán az unokáink már egy gazdag, boldog országban élhetnek, de ezért nekünk még sokat kell szívnunk.

Ehelyett a populista jobbosok olyasmiket mondanak: csináljuk úgy, hogy most jó legyen, és ha változás van, alkalmazkodjunk úgy, hogy az adott körülmények között a legjobb legyen. Kérdés, hogy elhisszük-e a választás évében, 12 év kiegyensúlyozott kormányzás után Orbánéknak, hogy ezentúl sem a megszorításokra, a túladóztatásra, a nadrágszíjmeghúzásokra fognak koncentrálni? A tapasztalat alapján elhihetjük.

És elhisszük-e a baloldalnak, hogy ha kormányra kerül, felemeli a rezsit, a benzinárat, az adókat, csökkenti vagy eltörli a támogatásokat? A tapasztalatok alapján elhihetjük.

Abban egyébként valóban igazuk lett, hogy a baloldali megszorítások, nyomorgatások, megalázások elviselése után egyszer valóban jobb lesz. Amikor jobboldali kormány kerül hatalomra.

Iratkozzon fel hírlevelünkre