Kaczynski: hibrid háború zajlik, fegyveres konfliktus nem valószínű 

A lengyel-fehérorosz határon hibrid háború zajlik, fegyveres konfliktus azonban jelenleg „inkább nem várható” - jelentette ki Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfőhelyettes, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság elnöke egy keddi rádióinterjúban.

Hibrid háború lövések nélkül

„A hibrid háború már tart, fegyverhasználattal járó háború azonban jelenleg inkább nincs a láthatáron”

– válaszolt a fehérorosz határon kialakult helyzet kapcsán feltett kérdésre a nemzetvédelmi és belügyi tárcák felügyeletéért kormányfőhelyettesként felelős Kaczynski a közszolgálati rádió hírcsatornáján. Mint hozzátette, az „inkább” kifejezést szándékosan használta.

„Egy kiszámíthatatlan ellenféllel van dolgunk Lukasenka személyében, de nem úgy tűnik, hogy az eddigieknél többet merészelne”

– fejtette ki Kaczynski.

„Abban bízom, és azt hiszem, a rádióhallgatók is, hogy háború azért nem lesz”- jelentette ki. Szerinte „messzemenő nyugalommal” kell szembenézni a várhatóan hosszú távú feszültséggel, egyúttal energikusan kell harcolni a Lukasenka által terjesztett „nagy hazugsággal”, mely szerint Minszk a jelenleg zajló akcióval „szegény menekülteket” támogat.

Provokáció a határon

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország keleti határához hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók. A fehérorosz-lengyel határon a múlt hét elején éleződött ki a feszültség, azóta a lengyel becslések szerint 3-4 ezer migráns tartózkodik a határvonal mentén. A külföldi állampolgárok az utóbbi napokban többször próbáltak tömegesen átjutni a határon, miközben a közelben lévő fehérorosz fegyveresek részéről egy sor provokáció is történt a lengyel határőrség jelentései szerint.

Hétfőn a múlt hét óta bezárt Kuznica Bialostocka határátkelő fehérorosz oldalára a fehérorosz fegyveresek kíséretében jelentős migránstömeg érkezett, mire a lengyel oldalon megerősítették a rendvédelmi alakulatokat. Kedd reggeli rendőrségi közlemény szerint az éjszaka nyugodtan telt a helyszínen. A közös határ más szakaszait illetően a határőrség szóvivője, Ewelina Szczepanska a PAP hírügynökséggel azt közölte: két helyen erőszakos, sikertelen határsértési kísérlet történt, összesen mintegy 150 migráns részvételével. Az incidensek során zöld lézersugarakkal vakították el a lengyel határőröket, a migránsok köveket, fadarabokat dobáltak, egy rendőr fejsérülést szenvedett.

Támadás a lengyel határőrök ellen

Kedd délelőtt a lengyel határőrség közölte: a kuznicai határátkelő fehérorosz oldaláról migránsok támadják a lengyel rendvédelmiseket. Stanislaw Zarynnak, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivőjének közlése szerint egy lengyel rendőr komoly fejsérülést szenvedett.
A lengyel nemzetvédelmi tárca szerint a külföldiek köveket, valamint a fehéroroszoktól kapott hanggránátokat dobálnak a lengyelek irányába. A tárca megerősítette, hogy lengyel oldalról vízágyúkat és könnygázt vetettek be.

Lukasenka nem akar konfrontációt

Közben Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök is kijelentette: el akarja kerülni, hogy a fehérorosz-lengyel határon kialakult migránsválság konfrontációhoz vezessen. Az államfő egy kormányülésen beszélt erről, szavait a BelTa állami hírügynökség idézte. Lukasenka hangoztatta:

„Nem hagyhatjuk, hogy ez az úgynevezett probléma heves konfrontációhoz vezessen. Most az a legfontosabb, hogy megvédjük országunkat és népünket, és ne engedjük meg, hogy összecsapásokra kerüljön sor”

– tette hozzá.

Telefonos egyeztetés Merkellel

Lukasenka beszámolt arról, egy második telefonbeszélgetésre készül Angela Merkel német kancellárral annak érdekében, hogy véget vessenek a migránsválságnak az Európai Unióval közös határon. Mint mondta, a hétfői első telefonbeszélgetésük során Merkel időt kért arra, hogy más európai uniós országokkal megvitassa a válság megoldására tett minszki javaslatot – derült ki a BelTa jelentéséből.

Az államfő azt is mondta, bizonyíték van arra, hogy a lengyel határon fegyvereket próbálnak átadni a menekülteknek. „Számunkra most az a legfontosabb, hogy megvédjük országunkat és népünket, megakadályozzuk az összecsapásokat. Tudom, hogy már történtek kísérletek fegyverek szállítására a spontán migránstáborba. Még olyan provokációk is voltak, amelyek erőszakos konfliktushoz vezethetnek. Ezt semmilyen körülmények között nem szabad megengedni. Nem szabad hagyni, hogy ez az úgynevezett probléma heves konfrontációvá alakuljon” – fejtette ki a határon kialakult helyzetről tartott megbeszélésen a fehérorosz vezető, anélkül, hogy megnevezte volna azokat, akik szerinte fegyverekkel akarják ellátni a migránsokat.

(MTI)

Kiemelt kép forrása: MTI/AP/Mindaugas Kulbis

Iratkozzon fel hírlevelünkre