Megújult a szentmártonkátai plébániatemplom

A kormány támogatásával kívül-belül újjászületett a szentmártonkátai plébániatemplom, melyet pénteken adtak át ünnepélyesen.

A felújítás részeként rendezték a templomkertet, valamint új kerítés és új járda is készült. A liturgiát követő beszédében Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arra emlékeztetett, hogy mindenkinek szüksége van példaképekre. Ám nem mindegy, hogy kit választunk. Mint fogalmazott, a katolikus egyházban élőknek a szentek olyan nagyszerű példaképek, akik már bizonyítottak. Az államtitkár beszélt arról is, hogy a keresztény emberek felelőssége kettős, mert segíteni kell azokat, akik fizikailag szorulnak rá, de azokat is, akik lelkiekben.

„Amikor templomokat újítunk fel, azt szeretnénk erősíteni, hogy az a közösség, amelyik a templomokat használja, tudjon szolgálni”

– mondta.

Czerván György, a térség fideszes országgyűlési képviselője fontosnak nevezte a keresztény értékek és az egyházi közösségek támogatását. Elmondta: a templom a kormány egyedi döntése alapján 70 millió forintból újult meg, de a mostani támogatás mellett a térség számos településén történtek egyházakkal kapcsolatos fejlesztések. Így templomok, egyházi iskolák, plébániák újulnak és újultak meg a többi között, a fejlesztések értéke meghaladja az 1,5 milliárd forintot. A képviselő kiemelte, hogy a beruházások teljes egészében hazai forrásból történnek.

Czerván György hangsúlyozta a Magyar falu program jelentőségét is, tájékoztatása szerint a választókerületben több mint 29 ilyen jellegű fejlesztés történt az elmúlt időszakban.
A Szent Márton tiszteletére szentelt katolikus templomban Varga Lajos, a Váci Egyházmegye segédpüspöke, általános helynök celebrált búcsúi szentmisét. Megáldotta továbbá a felújított templomot és használóit.

(MTI)

Kiemelt képünkön Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Czerván György fideszes országgyűlési képviselő a kormány támogatásával megújult Szent Márton-templom avatása alkalmából tartott búcsúi misén a Pest megyei Szentmártonkátán 2021. november 12-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Iratkozzon fel hírlevelünkre