Hatékonyabban kell fellépni a pedofília ellen

Közös nyilatkozatban tettek hitet a gyermekek szexuális bántalmazása elleni hatékonyabb fellépés mellett az Európai Unió, az Egyesült Államok és a nyugat-balkáni országok belügyminiszterei pénteken.

Az EU Tanácsának soros elnökségét betöltő Szlovénia eredetileg Brdo pri Kranjuban tervezte megtartani a konferenciát. A koronavírus-járványra való tekintettel azonban később úgy döntött, a tanácskozást virtuális formában rendezi meg.

Ales Hojs szlovén belügyminiszter a sajtónak nyilatkozva elmondta: a közös közleményben a megelőző intézkedések és a figyelemfelhívás fontosságát hangsúlyozták. Kifejezték politikai támogatásukat is annak érdekében, hogy megfelelő eszközöket találjanak a gyermekek szexuális bántalmazása eseteinek felderítésére és kivizsgálására.

„A pedofilia különösen súlyos bűncselekmény, amelynek hosszú távú súlyos következményei vannak az áldozatokra nézve”

– mondta.

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa a célratörő és gyors fellépés fontosságát hangsúlyozta, mivel a szexuális visszaélések száma exponenciálisan növekszik. Nem megfelelőnek minősítette a jelenlegi rendszert – amely szerint a technocégek önkéntes alapon jelentik be a gyermekek online szexuális zaklatását –, és kötelező adatszolgáltatást sürgetett helyette. Elmondta: azt tervezi, hogy javaslatot tesz egy új európai gyermekbántalmazás-megelőzési központ felállítására, amely segítené a bűnüldözést.

A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy a fejlett informatikai eszközök, köztük a mesterséges intelligencia alkalmazása kulcsfontosságú a visszaélések elleni küzdelemben. A szlovén belügyminiszter a konferencia előtt azt hangsúlyozta, hogy a gyermekek védelme és a szexuális zaklatás minden formája elleni küzdelem abszolút prioritás a soros szlovén EU-elnökség számára.

(MTI)

Kiemelt kép forrása: MTI/EPA POOL/Olivier Hoslet

Iratkozzon fel hírlevelünkre