Német civil hajó kötött ki Szicíliában nyolcszáz bevándorlóval

A szicíliai Trapaniban kapott kikötési engedélyt a német felségjelzésű Sea Eye 4 civil hajó nyolcszáz bevándorlóval a fedélzetén - közölték az olasz hatóságok.

Trapani kikötőjében a helyi prefektúra és a vöröskereszt emberei fogadták a vasárnap kora délután érkezett hajót. A bevándorlókat egyenként orvosi vizsgálatnak vetik alá és tesztelik, majd azonosítják. A nyolcszáz embert a következő két hétben karantén hajókon helyezik el, kivéve a kis- és fiatalkorúakat, akiket nekik fenntartott intézményekben helyeznek el szintén karantén alatt.

Az érkezők között kétszáz kis- és fiatalkorú van.

A Sea Eye 4 kedd és csütörtök között vette a fedélzetére a bevándorlókat a Szicíliai-csatorna vizein hét különböző hajóról. Az utolsó négyszáz embert Málta vizein vette fel egy bajba jutott hajóról. Málta megtagadta a Sea Eye kikötését. A német civil szervezet elnöke, Gorden Isler köszönetet mondott Olaszországnak. Úgy vélte,

Európának el kellene ítélnie Máltát, amiért nem koordinálta a mentési műveleteket, és megtagadta a segítséget a bajba jutott hajóktól.

Matteo Salvini, a kormánypárti Liga vezetője közösségi bejegyzésében azt írta,

„miután egy német hajó több mint nyolcszáz illegális bevándorlót hagyott Szicíliában, felmerül a kérdés, hogy a belügyminiszter és a külügyminiszter felkérte-e Berlint és Brüsszelt, hogy vállalják át ezeket a migránsokat, vagy nekik ez így van jól?”.

Egy másik hajó, az Ocean Viking, amelyet a francia Sos Mediterranee szervezet működtet, Lampedusa vizein várakozik a kikötési engedélyre 308 emberrel. Év eleje óta több mint 55 ezer migráns érkezett Olaszországba a tavalyi év ugyanezen időszakában érkezett mintegy harmincezerhez képest.

 

(MTI)

Illegális migráció: már a gyerekeket küldik

 

Illegális bevándorlás – lefoglalták az Alan Kurdi civil hajót az olasz hatóságok

 

Bíróság elé állítják Salvinit

Kiemelt képünkön illegális bevándorlók láthatók az SOS Mediterranee és az Orvosok Határok Nélkül nevű nem kormányzati szervezetek által fenntartott Aquarius hajó fedélzetén, amint Trapani kikötőjébe érkeznek 2018. április 23-án. Az előző nap több mint 600, Líbiából Európába tartó migránst szállítottak hajók Szicíliába. (MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

Iratkozzon fel hírlevelünkre