Gyöngy-Pethő Krisztina: Idővel a megpróbáltatásokról is kiderül, hogy kegyelmi ajándékok

„Közelebb hozni a teológiát” címmel tart nemzetközi jubileumi szimpóziumot a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Római Katolikus Teológiai Kara, mely – fennállásának 25. évfordulója alkalmából – 25 végzett hallgatóval készített rövid interjúkat. Köztük van Gyöngy-Pethő Krisztina is, a Vasárnap munkatársa, aki a keresztény értékrend megtartásának 21. századi kihívásairól és fontosságáról beszélt.

Az isteni szeretet megismerése

Krisztina életében már gyermekkorában meghatározó szerepet játszott hitének felismerése, megerősítése, majd annak megvallása a külvilág számára is. Szülővárosában, Kézdivásárhelyen magába szívta az istenszeretetet és az emberek iránti szolgálatkészséget. A kolozsvári egyetem didaktika szakán, a tizenötödik évfolyam tagjaként 2010. és 2013. között járt alapképzésre, 2013-tól pedig pasztorális tanácsadónak tanult mesterképzésen. Felsőfokú tanulmányainak befejezése után elsőként Írországban, majd az Egyesült Államokban élő magyarság körében, végül Budapesten végzett közösségszervezői munkát. Később pedig a Vasarnap.hu keresztény közéleti portál újságírójaként volt lehetősége missziós küldetésének, azaz hitének megvallására és továbbadására. Jelenleg a nők Istentől kapott egyik legnagyobb kegyelmének szenteli életét: férjével első gyermeküket nevelik – írja róla az erdélyi katolikus portál, a Romkat.ro.

Krisztina elmondása szerint az egyetemen eltöltött öt év olyan erkölcsi alapot adott számára, melyről szívesen tesz tanúbizonyságot bárhol a világon. Az interjúban azt is hozzátette az egyetemi évekről: „a kari misék és más közösségi alkalmak lehetőséget adtak, hogy lelkünk is táplálkozhasson, ne csak tudásszomjunkat oltsuk. Kellő összhangban járt a tudás bővítése és a lelki élet ápolása. Ez különösen egy-egy nehezebb élethelyzet során erőt adott akkor is, és felállásra serkentett a későbbiekben is, ha elestem. A teológián töltött évek szilárdították bennem a minden időben követendő tiszta Forrásba vetet hitet úgy, hogy közben kritikai szemlélettel is gazdagítottak”.

Gyöngy-Pethő Krisztina (Fotó: Facebook/ Tóth Balázs)

Kereszténynek lenni a 21. században

Meglátása szerint kereszténynek lenni 2021-ben meghívás a mindennapok tanúságtételére. A Szentírás olyan fogódzó, mely utat mutat a mindennapok viharában.

„A 21. század divatjai közepette minden közösségünkben, feladatunk ellátásában és élethelyzetben keresztényként különös felelősségünk úgy élni, hogy az vonzó, példaadó legyen” – nyilatkozta a Vasarnap.hu munkatársa.

A mai generáció számára az isteni hangban és az önmagunkban való hitet tanácsolja: hogy kellő figyelemmel tekintsünk a belső hangokra, mert csak így láthatjuk meg azokat az áldásokat, melyeket Isten ad számunkra. „A megpróbáltatásokról is idővel kiderül, hogy kegyelmi ajándékok, amelyekkel a jó Isten csiszol bennünket és magához vonz közelebb” – mondja Krisztina.

Gyöngy-Pethő Krisztina szerkesztette a Vasárnap hasábjain egyebek mellett a Példaképünk-sorozatot, amelyben hétről hétre olyan házaspárokat, egyházi és közéleti-társadalmi szereplőket mutatott be, akik életében kiemelkedő szerepet játszik a hit és annak megvallása. Krisztina mindennapjait jelenleg a gyermeknevelés és a családjáról való gondoskodás tölti ki. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre