XVI. Benedek pápa is kiállt a jobboldali politika mellett

Miközben Brüsszel egy neomarxista ideológiát akar ráerőltetni Lengyelországra a jogállamiság köntösébe bújtatva, a lengyel vallási vezetők nyíltan kiállnak a konzervatív, jobboldali politika mellett, derül ki a 888.hu cikkéből.

Lengyelország hagyományai szerint keresztény ország: a lakosság több mint kilencven százaléka katolikusnak tartja magát. Ennek ellenére az utóbbi időben Lengyelországot is elérte a progresszívnak nevezett LMBTQ-ideológia, a kényelmi abortusz és eutanázia népszerűsitése és az egyházgyűlölet.

Egy év eleji közvélemény-kutatás szerint az egyházzal szemben nagyobb mértékben csökkent a bizalom, mint Lengyelország bármely más intézményével szemben – írja a 888.hu. Egy másik tanulmány pedig kimutatja, hogy a lengyelek csupán 35 százaléka vélekedik pozitívan az egyházról. A fiatalok körében ez az arány mindössze kilenc százalék.

Egy ilyen légkörben és a Nyugatról folyamatosan érkező támadások kereszttüzében a lengyelországi katolikus egyház vezetői továbbra is kiállnak a jobboldali, konzervatív politika, valamint az alapvető isteni igazságok mellett.

Az egyház politikai szerepe Lengyelországban

Marek Jędraszewski, Krakkó érseke nyíltan felszólalt Brüsszellel szemben, és a mai politikai helyzetet a száz évvel ezelőttihez hasonlította, azzal a különbséggel, hogy míg annak idején Oroszország felől, most a modern világ fontos központjaiból terjed a bolsevik imideológia.

„Manapság ismét létezik egy neomarxista elképzelés egy új rendről, amely elutasítja Isten királyságát, amelyet a modern világ fontos központjai: Brüsszel, Berlin, New York kényszerítenek ki” – idézi a 888.hu Jędraszewski érsek szavait.

Lengyelország keresztény ország, ahol az egyház fontos befolyást gyakorol a közéletre és a politikára. Jarosław Kaczyński, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke igy jellemezte az egyház és az állam kapcsolatát:

A keresztény egyház „az egyetlen Lengyelországban általánosan ismert erkölcsi rendszer tárháza”.

XVI. Benedek a hagyományos család védelmében érvelt

Nem a krakkói érsek az egyetlen egyházi vezető, aki a közelmúltban nyíltan állást foglalt a konzervatív, jobboldali politika mellett.

Az olasz nyelvű La vera Europa, identitá e missione (Az igazi Európa, identitás és küldetés) című antológia bevetetőjében XVI. Benedek emeritus pápa is kritikát fogalmaz meg a konzervatív értékektől egyre jobban eltávolodó világ felé.

Joseph Ratzinger szerint a házasság lényege, mint a férfiak és nők közössége az élet „továbbításának” szolgálatában egyértelmű volt a hatékony fogamzásgátló gyógyszerek elterjedéséig. Az emeritus pápa szerint a pirulák megjelenése minden fajta szexuális együttlétet egy szintre emelt. Ezáltal társadalmilag elfogadott lett szaporodás nélküli szexualitás és a szexualitás nélküli szaporodás, vagy éppen az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat létesítése is. Ez a látásmód pedig maga után vonja az eutanázia körüli viták felmerülését is.

Benedek pápa ír még az „emberi ökológia” gondolatáról is. Szerinte az emberiség már felismerte a természetben „a megvalósíthatóság határát”, amely büntetlenül nem átléphető. Ugyanakkor az „emberi ökológia” még nem valósult meg. Tehát még nem értük el a felismerést, hogy az emberi természet határainak átlépése ugyanolyan pusztításhoz vezet, mint a környezeti határoké.

Forrás: 888.hu

Kiemelt képünk forrása: MTI/EPA/Michael Kappeler

Iratkozzon fel hírlevelünkre