Gyurcsány alkupozícióban, Márki-Zay béna kacsa lehet

Politikai elemzők szerint a „füstös szobákban” zajló egyeztetéseken Gyurcsány Ferenc alkupozícióban van, Márki-Zay Péter pedig béna kacsává válhat – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

Gyurcsány Ferenc keddi Facebook-bejegyzéséből vált mindenki számára nyilvánvalóvá, hogy gyakorlatilag titokban, a sajtó előzetes tájékoztatása nélkül találkozott Márki-Zay Péterrel.

„Semmi falrengető nem történt, arról beszéltünk, hogy mit kell tennünk, hogy közösen leváltsuk a kormányt” – fogalmazott Gyurcsány, jelezve, hogy sok hasonló találkozó várható.

Márki-Zay Péter korábban még elítélte azt az eljárást, amikor demokratikus küzdelem helyett „füstös szobákban zsírozzák le az eredményt”, ám úgy tűnik, jelenleg az ő közreműködésével éppen ez történik, hiszen a baloldali térfélen most formálódik az a közös lista, amely lényegében meghatározza, hogy kik kerülhetnek biztos befutó helyre, vagyis kik lehetnek majd tagjai a 2022-es országgyűlési választások után megalakuló parlamentnek.

Abba pedig, hogy miként áll össze a lajstrom, a legerősebb baloldali pártnak, vagyis a Demokratikus Koalíciónak van a legnagyobb beleszólása. Gyurcsány Ferenc tehát egyértelműen alkupozícióba került a párt nélkül kormányfőjelölti előválasztást nyerő Márki-Zay Péterrel szemben – írja a Magyar Nemzet.

Egy esetleges baloldali választási győzelem esetén ugyanis a Demokratikus Koalíció döntené el, hogy ki legyen az ország miniszterelnöke, hiszen Magyarországon a hatályos alaptörvény, illetve a jogszabályi környezet miatt az előválasztás eredménye gyakorlatilag semmit nem számít.

Ha ez a valaki Márki-Zay Péter lenne, a kormányfő sorsa egyértelműen a DK-elnök kezében lenne.

A Mediaworks Hírcentrumának nyilatkozó politikai elemzők úgy vélik, lényegében mindenről Gyurcsány Ferencék döntenek, Márki-Zay Péter pozíciói nem erősödtek.

Márki-Zay esélyei

Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának az igazgatója szerint Gyurcsány Ferenc keddi Facebook-bejegyzése is azt mutatja, a DK-elnök azt akarja elérni, hogy Márki-Zay Péter listás parlamenti helyekért menjen hozzájuk kuncsorogni. Márki-Zay annak reményében kérhet tíz helyet a listán, hogy meglegyen a frakcióhoz szükséges öt. Reálisan nézve egy-két listás helyhez juthat Márki-Zay mozgalma, oly módon, hogy az egyéni jelöltjeik – választási győzelmük esetén – nem a hat párt valamelyikének a frakciójába ülnének be, hanem az MMM színeiben politizálnának, ám ez jóval kevesebb, mint az önálló frakcióhoz szükséges öt mandátum.

Márpedig Márki-Zay frakció nélkül gyakorlatilag béna kacsává válna.

Tóth Erik, az Alapjogokért Központ vezető elemzője kiemelte:

Gyurcsány Ferenc találkozott Márki-Zay Péterrel, és nem fordítva.

Hiába lett a hódmezővásárhelyi polgármester a hatpárti baloldali koalíció közös miniszterelnök-jelöltje fél évvel az országgyűlési választások előtt, a parlamenti frakciók választanak majd új kormányfőt, egy esetleg ellenzéki győzelem után pedig már most látható, hogy a Demokratikus Koalíció képviselőcsoportja lenne a legerősebb. Emlékeztetett, hogy nem véletlenül jelentette ki a DK elnöke nemrég, hogy a törvényhozás fog miniszterelnököt választani: ez egyértelmű üzenet volt Márki-Zaynak arra vonatkozóan, hogy bármikor lecserélhetővé, eltávolíthatóvá tudja őt tenni a DK.

A hírportál szerint Márki-Zay Péter csak a rövid távú stratégiai célját érte el azzal, hogy megszervezte a baloldal Gyurcsány-ellenes koalícióját, s megnyerte az előválasztás második fordulóját. Hosszú távon azonban Márki-Zay pontosan tudja, hogy Gyurcsány és a DK nélkül nem fog tudni kormányozni.

Vagyis Márki-Zay is azt teszi, amit a többiek: hatalomra akarja juttatni a volt miniszterelnököt.

Ismét kibújt a szög a zsákból

Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője szerint Márki-Zay Péter kiharcolta, hogy ő is helyet kapjon a „füstös tárgyalószobákban”, ám ez közel sem jelenti azt, hogy politikai pozíciója megerősödött volna. Nincs pártja, aktivistahálózata vagy bármiféle ajánlata a baloldali pártoknak, így legfeljebb csendes hallgatóságként tud jelen lenni a Gyurcsány Ferenc által vezetett ellenzéki tárgyalásokon.

Azzal pedig, hogy Gyurcsány Ferenccel együtt, egy asztalnál ülve részt vesz a baloldal választási kampányában, hiteltelenítette magát, hisz újfent bebizonyosodott, hogy sem nem Gyurcsány-ellenes, sem nem jobboldali.

Az eredeti leírást itt olvashatják

Kiemelt képünkön: Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere (MTI/Mohai Balázs)

Iratkozzon fel hírlevelünkre