Karácsony hiába ígérte, 28 ezer budapesti újszülött nem kapott facsemetét

Karácsony Gergely a fővárosi választási kampány hajrájában, az egyik programbeszédjében úgy fogalmazott: „Budapest soha nem volt ilyen mocskos.” „Budapesten soha nem volt ilyen sok patkány az utcákon.” „Ahol a Fidesz megjelenik, ott mindig kivágják a fát.” Ezt követően, sok más mellett megígérte, hogy minden Budapesten születő gyermek tiszteletére elültetnek egy fát.

Mindenki láthatja, hogy a turisták által kedvelt, felújított történelmi- és középületekkel, rendezett közterekkel, szervezett közlekedéssel működő főváros mivé lett napjainkra. De nézzük a zöldpolitikai ígéret megvalósítását, a balliberálisok egyik kedvenc szlogenjéről, a faültetésről. Ami – mondhatjuk, hogy elmaradt.

Az elmaradt faültetés a főváros szeptemberi testületi ülésen is szóba került. Karácsony Gergely regnálásának első teljes éve a 2020-as volt, amikor a Főkert, a főváros zöldítésért felelős cége (azóta beolvadt a Budapesti Városüzemeltetési Központba – a szerk.), büszkén szerepeltette az előterjesztésben, hogy 1545 fát ültettek. Ellenben azt elfelejtették kiemelni, hogy 1374 fát viszont kivágtak – fogalmazott Kovács Péter XVI. kerületi polgármester.

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője is felszólalt az ügyben. Karácsony Gergelyhez fordulva így fogalmazott: „Ön azt mondta anno, hogy új fát ültetünk minden budapesti újszülött tiszteletére, átgondolt stratégiát alkotunk Budapest befásítására, satöbbi, satöbbi. Ehhez képest (…) azt írják, hogy 1500 fát ültettek 2020-ban. Szerintem többet vágtak ki. Egyébként 2020-ban Budapesten 14 ezer 623 újszülött gyermek született, tehát úgy érzem, hogy (…) olyan 13 ezerrel kevesebb fát ültettek, főpolgármester úr, mint amit ön a kampányában ígért.”

Megkeresésünkre Láng Zsolt hozzátette: az elmúlt két évben folyamatosan tapasztalható, hogy a hangzatos kampányígéretek ellenére „Budapest jelenlegi vezetése nem kezeli prioritásként a környezetvédelmet. Sem megfelelő figyelmet, sem megfelelő erőforrást nem biztosít erre a területre.

Két évvel ezelőtt zöld Budapestet ígértek, ehelyett végeláthatatlan dugóval, megnövekedett por- és zajszennyezéssel teszik élhetetlenebbé a városlakók mindennapjait.

A nyári kánikulában elmaradt a vízosztás, év elején pedig százasával szerelték le a hulladékgyűjtőket – folytatta a sort Láng Zsolt. Ez meg is látszik Budapest utcáin, sok helyen hatalmas a kosz és a szemét. „Az, hogy a főpolgármester és csapata megszüntette és egy óriásholdingba olvasztotta a 154 éves Főkertet, amely évente mintegy 6 millió négyzetméter zöldterület, valamint 47 ezer fa gondozását és karbantartását végzi, mindent elmond a baloldal álszentségéről.”

Ha a KSH adatait nézzük, Budapesten 2020-ban 14 ezer 623 gyerek született, 2021 januárjától júniusig 6 ezer 781, míg a polgármesterváltás évében, 2019 második félévében 7 ezer 674. 2019 júniusától napjainkig tehát mintegy 28 ezer gyermek látta meg a napvilágot a fővárosban.
Úgy fest, hogy ezek a gyerekek már nem „kapnak” fát, és a fentiek ismeretében a fővárosnak épp elég nagy feladat lesz lépést tartani az aktuális újszülöttek számával is, már ha egyáltalán be akarja tartani kampányígéretét.

A faültetés, legyen bármekkora vírusválság, bele kell, hogy férjen a főváros sokmilliárdos költségvetésébe.

Tarlós István volt főpolgármester reális tervekkel dolgozott. Kezdeményezésére indult el 2016-ban a „Tízezer új fát Budapestre”-program, amely abban az évben 1739, 2017-ben 2531, 2018-ban pedig 4081 fa ültetését jelentette. 2019-ben további 1700 csemete elültetésével teljesült a program. Az elsőt a Városligeti fasorba, az utolsót a Margit-szigetre telepítették.

Brockhauser Edit

Kiemelt kép forrása: MTI/Kovács Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre