Észak-amerikai misszionáriusokat raboltak el családostul Haitin

Haiti forrás: Pixabay

Egy észak-amerikai keresztény szervezet vasárnap bejelentette, hogy Haitin tartózkodó missziós csapatukat családjaikkal együtt elrabolták. A bűncselekmény hátterében egy banda állhat, amely a fennálló gazdasági krízisben váltságdíj reményében tartja fogva az észak-amerikaiakat.

A misszió tagjai azért utaztak a karibi országba, hogy meglátogassanak egy árvaházat, amikor a főváros, Port-au-Prince közelében buszukat megtámadták, őket pedig elrabolták. Helyiek szerint az emberrablások száma Jovenel Moïse elnök halála óta rohamosan megemelkedett a gazdasági és politikai krízisnek köszönhetően.

Az ohaio-i keresztény segélyszervezet munkatársai egyelőre nem rendelkeznek arra vonatkozó információval, hogy pontosan ki állhat az elrablás mögött, és hova vihették a 16 amerikai és egy kanadai állampolgárt.

Bár az utóbbi időkben nőtt az emberrablások száma haitin, a külföldiek elrablása eddig ritka esetnek számított. Az áldozatok általában az ország középosztályához tartozó személyek – tanárok, papok, közalkalmazottak, illetve kisvállalkozók –, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy testőrt fogadjanak, de a váltságdíj összegét össze tudják gyűjteni.

Biztonsági szakértők szerint az amerikai misszionáriusokat a 400 Mawozo nevű, a Port-au-Prince környékét uraló banda tagjai rabolhatták el, ugyanazok, akik tavaly áprilisban is papokat és apácákat, köztük francia állampolgárokat ejtettek túszul. 

Adam Kinzinger, republikánus képviselő a CNN-nek elmondta, az Egyesült Államok mindent megtesz, hogy megtalálja az elrabolt állampolgárokat, és kiszabadítsa őket, lehetőleg anélkül, hogy váltságdíjat fizetnének az emberrablóknak.

Forrás: Newsmax

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre