Szoborcsere balról – Mexikóban sem kell Kolumbusz

Fiatal őslakos nőt ábrázoló alkotás kerül Kolumbusz Kristóf eltávolított szobrának helyére Mexikóváros központjában - jelentette be a város polgármestere.

Claudia Scheinbaum közölte, hogy Kolumbusz szobrának helyén a közelmúltban fellelt szobor 6 méter magas mását állítják majd fel, és a műemlékkel a város az őslakos nők előtt tiszteleg, akik azóta is rendszeresen válnak rasszizmus és diszkrimináció áldozatává.

Az amajaci fiatal nő névre keresztelt, mintegy kétméteres szobrot januárban találták meg földművesek Varecruz államban. Régészek szerint Kolumbusz Amerikába érkezésének korában készülhetett, valamikor 1450 és 1521 között. Az alkotás vélhetően egy női uralkodót ábrázol.

Pár héttel korábban Scheinbaum azt jelentette be, hogy a felfedező szobrának helyére egy kortárs művész alkotása kerül, amely szintén az őslakos nőt volt hivatott ábrázolni, de a mű visszatetszést keltett a közvéleményben. Kolumbusz szobra 1877 óta állt a Paseo de la Reforma sugárúton. Tavaly októberben távolították el, akkor még restaurálásra hivatkozva.

Baloldali csoportok azonban korábban azzal fenyegetőztek, hogy október 12-én, Kolumbusz 1492-es Amerikába érkezésének évfordulóján ledöntik a szobrot.

Kolumbusz szobra kevésbé sűrűn látogatott helyre, egy parkba kerül. Az Amerika felfedezőjeként emlegetett Kolumbusz Kristóf személyét azért érik bírálatok, mert erőszakkal lépett fel az őslakosokkal szemben és az Atlanti-óceánon keresztül folytatott rabszolgakereskedelemben is érintett volt.

 

(MTI)

Konföderáció – törölve

 

Megrongálták Churchill budapesti szobrát

Kiemelt képünk forrása: Google Maps

Iratkozzon fel hírlevelünkre!