Ungváry Zsolt: Előválasztás a tipmixen

A focihoz és a politikához mindenki ért, közben meg senki. (Sosem halljuk, hogy neves labdarúgó-szakértő, kommentátor, szakújságíró telitalálatot ért volna el a sportfogadáson.) A politikában is megannyi végzett politológus, tanácsadó, publicista és szakértő mondja meg a tutit, aztán itt ez az előválasztás, ahol naponta rúgják fel a már szépen kielemzett helyzetet.

De ahogyan a fociban is egy-egy eredmény megtippelése ugyan lehetetlen, de hosszú távon azért (a Leicester 2016-os bajnoki címén kívül) megjósolhatók az erőviszonyok, a politikában is így van.

Nézzük az előválasztást: mi is volt a papírforma?

Az első fordulót D.K. nyeri (értsd Demokratikus Koalíció, akarom mondani Dobrev Klára), K.G. (Kilogrammra Megvett, akarom mondani Karácsony Gergely) előtt, aki aztán a visszalépéseknek köszönhetően, jelentősebb össztámogatottsága miatt behúzza a második fordulót. Mi történt az első fordulóban? 1. DK, 2. KG utánuk a vízözön (illetve a többiek).

Ha valaki megtette a tippmixen, hát nem fizetett sokat.

Itt jött azonban a nagy szerencsejátékos totógyilkos lépése.

Fotó: Szennyes Krisztián / Vasarnap.hu

A Fidesz hónapok óta előre jelezte, mi fog történni: némi álságos huza-vona után végül Karácsony lesz a közös jelölt, akit aztán Gy.F. (Gyanúsan Furmányos) később majd visszaléptet, ld. az MP-projektet. (Most beadtam a susztermattot annak, aki Medgyessy 2004-es megpuccsolására gondolt, mert ez egy másik MP. És nem a Military Police az amerikai háborús filmekből, ámbár ki tudja.) Mivel azonban ez az elképzelés túlzottan evidenssé vált, GY.F. (Gyakorlott Forgatókönyvíró) váltott.

Nyilvánvalóvá vált (persze, mindenki tudta eddig is), hogy Karácsony nem maga hozza a döntéseit. Mert ha valaki kijelenti, hogy csak akkor lép vissza, ha elüti a villamos (figyelem: Gergő maffiát idéző viszonya a politikai hátország módszereihez; elássák, elgázolja egy villamos…), aztán 24 óra múlva már vissza is lép, akkor vagy teljesen hülye, vagy nem ura a saját szavainak sem.

A pálfordulást egyébként állítólag az okozta, hogy a közvélemény-kutatók szerint a mindaddig legkedveltebb(nek beállított) ellenzéki politikus népszerűsége 24 óra alatt bezuhant attól, hogy nem előzte meg eléggé Márki-Zayt.

Nem a dugók, a méhlegelők, a nyelvtudás hiánya, az alsógatya-szerűen váltogatott pártok, a PhD-hazugság (Schmitt Pálnak hasonló a köztársasági elnökségébe került), az érdemtelen adjuntkusi (sic!) fizetés miatt.

Rendelkezésünkre áll azonban Kovács László örökbecsű bölcsessége (és ez most nem irónia!) még 2002-ből: nem közvélemény-kutatást kell nyerni, hanem választást. Azt pedig Karácsony – legalábbis Márki-Zayhoz képest – megnyerte. Ha viszont igaz lenne, hogy az ellenzéki választók hangulata 24 óra alatt ekkorát fordult, akkor hogyan akarnak itt bármiféle előválasztásra alapozni? Vagy a második forduló után is a vesztes meglobogtatja a legfrissebb felmérést, hogy tulajdonképpen már ő a győztes, és az első elegánsan visszalép?

Ungváry Zsolt: Amikor a saját szabályait sem érti az ellenzék

Ungváry Zsolt: Könyörgöm, mi a jó az ellenzéki koalícióban?

Iratkozzon fel hírlevelünkre