Soltész Miklós: Ferenc pápa jó szívvel gondol vissza magyarországi tartózkodására

„Magyarország keresztény államként létezik több mint ezer éve, és csak addig létezik, amíg ezt őrzi.”

Minden jel szerint jó szívvel gondol vissza magyarországi tartózkodására Ferenc pápa - jelentette ki a Magyar Nemzetnek adott interjúban Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki nemrég Rómában járt magyar egyházi vezetőkkel.

„A szentatya több gesztust is tett felénk, például többször is anyanyelvünkön szólt, amit ő ritkán szokott. Szlovákiából hazafelé, majd Rómában a pápai audiencián is nagyon pozitívan nyilatkozott a budapesti látogatásáról. Sőt Erdő Péter bíborossal találkozva is rendkívül elismerően beszélt a magyarokról, és külön szívélyes üdvözletét küldte a magyar állami vezetőknek” – sorolta az államtitkár a pénteken megjelent interjúban.

Kitért arra, hogy már az eucharisztikus kongresszuson voltak olyan mozzanatok, amik biztosan inspirálták a szentatyát. A hivatalos tárgyaláson például szóba került, hogy tíz év alatt milyen jelentős mértékben csökkent az abortuszok száma hazánkban, mindenféle tiltás nélkül. A házasságkötések száma pedig szépen nőtt. A személyes találkozások is bizonyára hatottak rá. A rengeteg kisgyerek és fiatal látványa, a magyarok öröme, ami körülvette, nyilván meghatották.

Kevesen tudják, de a búcsúztatás során a kongresszus önkéntesei közül voltak fiatalok, akik spontán elkezdték énekelni a szentatyának az ároni áldást. Látszott a pápán, mennyire megfogta ez a gesztus. Szinte alig akart felszállni a gépre, kétszer is visszafordult, és integetett a fiataloknak.

Soltész Miklós arról is beszélt, nem lepődött meg azon, hogy Dobrev Klára, a Gyurcsány Ferenc irányította Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje „nekiment a templomépítéseknek, hiszen tudjuk, hogy Gyurcsányék bevándorláspártiak és keresztényellenesek, ezért sem okozna nekik gondot, ha muszlim migránsokat kellene betelepíteni Magyarországra”. Úgy vélte, hogy

„a bevándorláspárti baloldal egész Európában a nemzeti identitás és az európai keresztény kultúra lebontásán dolgozik, ennek a része a migránsok betelepítése, az LMBTQ-propaganda, a családok és a nemzetállamok gyengítése és az egyházellenesség is”.

Az államtitkár leszögezte, hogy „Magyarország keresztény államként létezik több mint ezer éve, és csak addig létezik, amíg ezt őrzi”. Hozzátette: Erős közösségek nélkül nem lehet erős a nemzet. Az egyházak kiemelkedő közösségépítő erővel bírnak, ez nem kérdés.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a templomok felújítása a helyi gazdaságot is segíti, hiszen azokon nagyrészt környékbeli vállalkozások, ott élő emberek dolgoznak.

Kijelentette Soltész Miklós azt is, hogy bár „a baloldalon folyton azt hangoztatják, hogy ők nem kapnak forrásokat, a valóság az, hogy a baloldali vezetésű településeken is folyamatosak a fejlesztések. „Csak az én területemről, csak az elmúlt egy hónapból több példát is mondhatok. Nemrég Salgótarjánban adtunk át egy komoly beruházást, de említhetem Szentendrét vagy Pécset is. Nem azt nézzük a beruházásainknál, hogy egy településnek ki a vezetője. Mi az ott lakók életét és helyben maradását szeretnénk segíteni.”

 

(MTI)

Több mint félmilliárd forintból újítják fel a tamási Nagyboldogasszony-templomot

 

Templomfelújítási program: Pest megyében 112 templom újulhat meg

 

Új evangélikus templom épül Piliscsabán

Kiemelt képünkön Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára látható a Győr-Moson-Sopron megyei templomfelújításokról tartott sajtótájékoztatón Győrben 2021. június 25-én. MTI/Krizsán Csaba

Iratkozzon fel hírlevelünkre