Meg kell erősíteni a vizslák helyét a magyar vadászatban

Az elmúlt hónapok rámutattak arra, hogy esély és remény van a vadászattal kapcsolatos negatív hangulat megváltozására, mégpedig akkor, ha az érintettek együtt tudnak dolgozni - hangsúlyozta az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa Soponyán, a CACIT nemzetközi mindenes vizsla versenyén.

Kovács Zoltán a Sárvíz-völgye Erdészeti-, Vadászati- és Ökoturisztikai Központban a hétvégén megrendezésre kerülő verseny megnyitóján azt mondta: a vadászattal kapcsolatban meglévő ismerethiány és az ahhoz kapcsolódó negatív felhangok nem tűntek el, de jó eséllyel a világkiállítás után a háttérbe szorulhatnak. Különösen, ha a kutyás, a solymász, a hagyományőrző, vagyis a vadászatot övező kulturális értékeket bemutatják minél több embernek – vélekedett.

A kormánybiztos vizslatartóként örömét fejezte ki, hogy létrejött ez a nemzetközi verseny, amely erősíti a vizslázás nélkülözhetetlen szerepét és segít a fajta elismertségének visszanyerésében.

Kovács Zoltán a versenyhelyszínről kiemelte: a vizslázás magyarországi központja Soponya kell, hogy legyen, hiszen az infrastruktúra és a keretek adottak hozzá.

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a vadászkutyák egyre nagyobb teret hódítanak a hobbiból tartott kutyák között, ami annak köszönhető, hogy ezek a legalkalmasabbak arra, hogy együtt dolgozzanak az emberrel, valamint az aktív szabadidő közös eltöltésére. Rámutatott, hogy a vadászat jól képzett vadászkutya nélkül jóval nehezebb. Példaként említette, hogy

kutyák nélkül a meg nem talált vad miatti veszteség az elejtett fácánok esetében 10-15 százalék, míg a récéknél 30-35 százalék lenne, ami az egész vadgazdálkodásnak is komoly veszteséget jelentene.

Sándor Gyula, az Országos Magyar Vadászkamara kinológiai szakbizottságának elnöke elmondta: hat évvel ezelőtt volt egy álmuk, hogy a népszerű vizslaversenyt feltámasszák, és a vizslások egyik fő versenyévé tegyék. Most az álom megvalósult, a cél pedig az, hogy a vizslával közös vadászatot népszerűsítsék, és megerősítsék a vizslák helyét a magyar vadászat területén.

A szombaton és vasárnap megrendezésre kerülő versenyen tizennyolc vizsla és vezetője vesz részt, többségük magyar, de vannak szlovák, cseh és osztrák versenyzők is. A résztvevőknek több mint húsz feladatot kell teljesíteniük erdőben, mezőn és vízen.    

 

(MTI)

Semjén: a vadászat még nem állt olyan kihívás előtt, mint most

 

Vadászat és vadászfegyverek Magyarországon – kiállítás a Mezőgazdasági Múzeumban

 

Vadászati Világkiállítás – a Hungexpo teljes felújítása is benne van

Kiemelt képünkön Kovács Zoltán, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa beszédet mond a CACIT nemzetközi mindenes vizsla verseny megnyitóján Soponyán, a Sárvíz-völgye Erdészeti-, Vadászati- és Ökoturisztikai Központban 2021. október 8-án. Balról Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára, Sándor Gyula, az Országos Magyar Vadászkamara Kinológiai Szakbizottságának elnöke és Nyúl András, a verseny főbírója. Az október 9-én és 10-én megrendezendő versenyen tizennyolc vizsla és vezetője vesz részt, többségük magyar, de vannak szlovák, cseh és osztrák versenyzők is. MTI/Varga György

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!