Egyre többen kritizálják a biológiai férfiak női sportágakban való részvételét

Fiatal női sportolók és keresztény iskolákat képviselő szervezet is csatlakozott a Joe Biden-kormánya ellen indított perhez. A Biden-adminisztráció LMBTQ-személyeket érintő határozata ellen 20 tagállam indított közösen eljárását, céljuk a „fair play” visszaállítása a női sportágakban.

Háromezer keresztény iskolát képviselő szervezet (ACSI) és több fiatal női sportoló fordult a szövetségi kerületi bírósághoz Tennessee-ben, hogy csatlakozhassanak a nők jogaiért és magánéletéért küzdő perhez. Az indítványt 20 tagállam főügyésze indította Tennessee állam vezetésével még augusztusban az LMBTQ-személyekre is kiterjesztő nemi megkülönböztetés védelem ügyében. A kormányzati határozat érinti a biológiailag férfinak született sportolók női versenyszámokban való szerepelését és a női öltözők és tusolók használatát – olvasható a CBN News oldalán.

Az esettel kapcsolatban a lap emlékeztet arra is, hogy még tavaly júniusban döntött úgy a legfelsőbb bíróság, hogy egy 1964-ben született törvény alapján védelem illeti meg a homoszexuális, a leszbikus és a transznemű embereket munkahelyi diszkrimináció esetén. Ám az 1964-es törvény „férfi” és „női” kategóriákra lett megalkotva. Most viszont a törvényben szereplő szex kifejezés utalhat az egyén szexuális orientációjára és nemi identitására is. 

Ezzel szinte párhuzamosan az oktatási hivatal is kiadott egy határozatot, amelyben az 1972-ben elfogadott Title IX címet viselő, a nemi alapú oktatásban való megkülönböztetés elleni védekezésről szóló törvényt értelmezi újra. A Biden-adminisztráció új politikai irányelve szerint a diákok szexuális irányultsága vagy nemi identitása alapján történő megkülönböztetést most az újradefiniált törvény megsértésének kell tekinteni.

Amikor a fagyi visszanyal

Az 1972-es törvényt eredetileg azért hozták létre, hogy a nők egyenlőségét biztosítsák a sportban. Így a Joe Biden amerikai elnök által bevezetett új határozat ellen fellépő fiatal nők most jogaik visszaállításért küzdenek.

A keresztény iskolák női sportolói szerint hátrányba kerülnek az állami iskolákkal folytatott közös sportesemények alkalmával. Az állami költségvetésből működő oktatási intézmények számára ugyanis kötelező betartani a Biden-kormány új határozatát.

„A női sportolók és az ACSI arra törekszenek, hogy egyenlő esélyeket biztosítsanak a nők számára az atlétikában a nemi alapon elkülönített csapatok fenntartásával, amint azt a törvény is kimondja” – olvasható beadványukban. Szerintük a fiziológiailag nagyobb, erősebb és gyorsabb biológiai férfinak született versenyzők részvétele a női sportágakban a „tisztességes verseny” elvét veszélyeztetik.

A 20 állam által benyújtott keresettel azt az országos zűzavart szeretnék megszüntetni, amit az új határozat okozott szerte az országban.

Idén a transznemű sportolókra az olimpiai játékok hívta fel újra a figyelmet. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság még 2015-ben változtatott szabályzatán, amely transznemű sportolók szereplését teszi lehetővé. Ahogy arról lapunk is több cikkben foglalkozott vele, a nyáron Japánban megrendezett ötkarikás játékokra legalább kilenc transznemű személy szerette volna magát kvalifikálni. Az Outsports.com weboldal készített listát arról, hány LMBTQ-sportoló utazott Tokióba. A listán szerepelt Laurel Hubbard is, aki végül az új-zélandi súlyemelőcsapat tagjaként szerepelt a versenyen. Részvétele, de már kvalifikációja is nemzetközi felháborodást váltott ki. Több korábbi női olimpikon és feminista is felszólalt. A transznemű biológiai férfiak női mezőnyben való részvételét ellenezte Caitlyn Jenner, ismert amerikai sportoló is, aki korábban Bruce Jennerként a férfiak mezőnyében nyerte meg a tízpróbát az 1976-os montreali olimpián.

Forrás: Vasarnap.hu, CBN NEWS

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre