Ungváry Zsolt: Amikor a saját szabályait sem érti az ellenzék

Ez azért furcsa egy kicsit, mert láttunk már saját népére lövető miniszterelnököt, láttunk gazdasági csődöt okozót, megszorításokat bevezetőt, nemzettestvéreiket megtagadót; sőt láttunk forradalmat leverőket, hazafiakat akasztókat; láttunk karlendítőket és egyéb nyalánkságot. De hogy ezek együtt is még mindig jobbak, mint a gazdasági válságból dinamikusan kilábaló, családtámogatási rendszert felépítő, önkormányzatok adósságait átvállaló, Kárpát-medencei állampolgárságot adó, nyugdíjprémiumot fizető, határokat megvédő (és igen, még stadionokat is építő) kormány?

Azt is lehetett tudni, hogy nagyhatalmak és multinacionális cégcsoportok előtt előszeretettel meghajló politikusaik nem fogják a nemzeti érdekeket képviselni; azt is tudtuk, hogy lételemük a hazugság, mert vezetőjük ezt már büszkén be is vallotta. Nem volt titok, hogy a hagyományos életforma, a vallásgyakorlás, az ősidőktől létező családi kötelékek helyett a nihilizmust, a szexuális devianciákat támogatják.

Tudtuk, hogy nem nagyon izgatják őket a parlamentáris demokrácia játékszabályai, nem értik a kétharmados törvények vagy az alkotmányosság fogalmát, sőt még azzal sincsenek tisztában, hogy a miniszterelnököt nem közvetlenül választja a nép, hanem a 199 parlamenti képviselő többségének voksa szükséges hozzá. Hiába szavaz az előválasztók lelkes csapata teszem azt Márki-Zay Péterre, ha az összeülő Országgyűlésben egyetlen képviselője sem lesz, ellentétben a DK jelentős frakciójával; egyetlen döntést sem fog tudni meghozni az Apró–Gyurcsány-klán támogatása nélkül.

Most azonban az is kiderült, hogy a saját szabályaikat sem értik, de legalábbis nem tisztelik. Karácsony és Márki-Zay hirtelen feltalálták a Népfrontot, és kiókumlálták, hogy közös jelöltek lesznek egyetlen pozícióra. (Talán Medgyessy legendás 2004-es javaslata rémlett fel előttük, aki az első EP-választásra készülő magyar pártoknak azt indítványozta, hogy valamennyien – Fidesz, MSZP, SZDSZ stb. – induljanak közös listán…) Az előválasztási bizottság azonban megfúrta az ötletet, mondván, a saját játékszabályait mégse írja fölül az ember menet közben (vagy Fletóék rászóltak Magyar ügyvéd úrra?). Így hiába próbálta kicsiben a Gergő–Péter-tandem lejátszani a nagy dilemma törpített változatát (az országos választásban mindenki összefog Orbán ellen, nehogy nyerjen; az előjátékban pedig mindenki összefog Dobrev ellen), végül külön kell indulniuk. Ha akarnak.

Bár kérdés, ki szerint alkalmas bármelyikük miniszterelnöknek, ha saját szakállukra kitaláltak valamit (nem kértek tanácsot legalább egy hozzáértőtől), ami teljesen értelmezhetetlen. A kormányzás is ilyen lesz?

A szétforgácsolt, egymásra is acsarkodó, teljesen eltérő hátterű ellenzék egy esetleges győzelem esetén vajon hogyan fogja bármilyen törvény mögé felsorakoztatni a többséget, ha még a maguk által kiagyalt szabályokat sem értik, és egy pillanat alatt össze tudnak fogni ketten egy harmadik ellen?

Veszélyes példát teremtenek vele, amikor bármilyen lefektetett elvet, törvényt, szokást figyelmen kívül hagynak. Hiszen ha esetleg mégis a Fidesz nyerne, akkor ezen az alapon őket sem kötné kétharmad, alkotmány és más egyebek.

Az ellenzék keményen dolgozik azon, hogy a káosz szellemét kiszabadítsa a palackból. Aki tehát szeretne bizonytalan körülmények között instabil országban élni, izgatottan várni az áremelkedések bejelentését, kerülgetni a nagyvárosokban a migránsok sátrait, politikailag kellően korrekten fogalmazni, Jancsi és Juliska helyett Juliska és Juliskát mesélni a gyerekeinek, adókedvezmény helyett vagyonadót fizetni, nemzeti ünnepeken golyóálló mellényben (vagy inkább sehogy) megjelenni, az bátran szavazzon rájuk. Egészen pontosan Fletóra, mert akárki fog a lista élén állni, kormányozni csak a legerősebb, vagyis a DK-frakció segítségével tud majd.

 

Kiemelt képünkön Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely és Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere. Fotó: MTI/Mohai Balázs 

'Fel a tetejéhez' gomb