Ülésezett a püspöki konferencia – íme a döntések

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) október 5-én és 6-án megtartotta őszi rendes ülését. A Konferencián egyebek mellett arról is döntöttek, hogy Baltazar Enrique Porras Cardozo bíboroson keresztül 40 millió forintnyi összeggel támogatják a nehéz helyzetben lévő venezueliai egyházat - írja a katolikus.hu.

A püspökök testülete a hagyományokhoz híven idén ősszel is kihelyezett ülést tartott, amelynek ezúttal a Mátraszentimrén található Stella Katolikus Egyházi Üdülő adott otthont. A konferencián kitértek arra is, hogy Ferenc pápa köszönőlevelet küldött Veres András püspöknek, az MKPK elnökének. 

A Római Misekönyv legújabb magyar nyelvű kiadását az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció augusztusban hagyta jóvá, jelenleg a kiadás nyomdai munkálati folynak. A püspökök áttekintették az előttük álló, Ferenc pápa által meghirdetett 2021-2023-as szinódus feladatait. 

Emlékeztettek arra is, hogy Varsóban négynapos konferenciát szervezett a Kiskorúak Védelmének Pápai Bizottsága és a Lengyel Püspöki Konferencia „Közös küldetésünk Isten gyermekeinek védelme” címmel. A Magyar Katolikus Egyházat a Marton Zsolt püspök vezette népes delegáció képviselte. A konferencián résztvevő egyházak között egy, a helyi tapasztalatokra épülő együttműködés indult, ami a későbbiekben a jó gyakorlatok cseréjét segítheti elő.

Az elvártnál is szigorúbb gyermekvédelmi intézkedések működnek a Magyar Katolikus Egyházban

A püspökök továbbá tájékoztatót hallgattak meg a katolikus Digitális Tankönyvi Felület kialakításáról. A katolikus tankönyvekhez kapcsolódó digitális felület a kattan.hu honlapon érhető el. A felületre tervezik, hogy a római, illetve görögkatolikus hittankönyv-sorozat is felkerül.

A testület döntött a börtönlelkészi vezető kinevezéséről is. A pozíció ellátásával Berta Tibor dandártábornok, tábori püspököt bízták meg. Ezen felül újabb három évre meghosszabbították Török Csaba atya tévéreferens megbizatását.

A konferencia döntésének értelmében a testület Pro Cultura Christiana-díjat adományoz Bráda Tibor festő-és üvegművésznek.

Forrás: katolikus.hu

Kiemelt kép forrása: MTI/Vasvári Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre!