Az elvártnál is szigorúbb gyermekvédelmi intézkedések működnek a Magyar Katolikus Egyházban

Kelet-közép-európai konferenciát szervez szeptember második felében a lengyelországi Varsóban a Kiskorúak Védelmének Pápai Tanácsa. A nagy jelentőségű gyermekvédelmi eseményen 15 fős magyar delegáció vesz részt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, a Magyar Görögkatolikus Egyház, a Szerzetesi Konferenciák és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye képviseletében. A küldöttséget Marton Zsolt váci püspök vezeti.

Közös küldetésünk Isten gyermekeinek védelme (Our Common Mission of Safeguarding God’s Children) – ezzel a címmel hívta össze ez eseményt a Lengyel Püspöki Konferencia kiskorúak védelméért felelős irodája. A főszervezők – Hanna Suchocka volt lengyel miniszterelnök, Lengyelország egykori vatikáni nagykövete, pápai bizottsági tag, valamint Hans Zollner jezsuita, aki a római Pápai Gergely Egyetemen szervezte meg a gyermekvédelmi kurzusokat – a világ minden tájáról várják a résztvevőket.

Mint azt Gájer László, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye gyermekvédelmi felelőse a Vasárnapnak elmondta, a magyar egyház szorosan együttműködik a főszervezőkkel, akik az elmúlt években jártak is Magyarországon.

A most életre hívott konferencia célja az elmúlt években kiépített gyermekvédelmi mechanizmusok finomhangolása és nemzetközi harmonizációja – tudtuk meg Gájer László atyától. Felidézte: a 2019-ben Ferenc pápa által összehívott, az egyes püspöki konferenciák elnökeinek részvételével megtartott egyeztetés után – melyen a magyar egyházat Veres András püspök atya képviselte –, az összehangolt gyermekvédelmi intézkedések kialakítása mellett döntöttek. Ezek közé tartozott például az online bejelentőfelületek létrehozása, amely Magyarországon mintegy két esztendeje már működik; illetve az egyházmegyei gyermekvédelmi bizottságok létrehozása is, melyek szintén felálltak az összes hazai egyházmegyében.

A Magyar Katolikus Egyház további lépéseket is tett a gyermekvédelem érdekében, ilyen például a témában indított papi továbbképzések sora, illetve a papnövendékek képzésébe beillesztett gyermekvédelemmel kapcsolatos kurzusok is. A Katolikus Pedagógiai Intézet továbbá átfogó gyermekvédelmi tervet dolgozott ki a katolikus iskolák számára, melynek része a Pázmány Egyetemen meghirdetett kétéves gyermekvédelmi szakképzés is – sorolta Gájer atya, hozzátéve: mindezek mellett az egyes egyházmegyék az elmúlt években gyermekvédelmi szabályzatokat és protokollt dolgoztak ki, amelyet minden kiskorúval foglalkozó szolgálattevőnek és önkéntesnek ismernie kell – és alá kell írnia.

A magyar delegáció tehát „reménnyel a jövőbe tekintve indul Varsóba, hogy ott megosszák a szerteágazó magyar tapasztalatokat” – összegezte a Vasárnapnak Gájer László, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye gyermekvédelmi felelőse.

 

Zéró tolerancia a szexuális, a verbális és nonverbális abúzusokkal szemben is

Kiemelt kép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre