Keményen neki kell menni a kárpátaljai magyaroknak – szólított fel az ukrán megyei vezető

Újabb durva magyarellenes kijelentés, egyelőre következmények nélkül

Nyílt levélben fordult Ukrajna főügyészéhez a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, Brenzovics László a Ternopili Megyei Tanács vezetőjének napokban tett magyarellenes felhívása miatt.

Szeptember 28-án az Ukrajina 24 tévécsatorna Ma reggel című műsorának egyik vendége volt Mihajlo Holovko, a galíciai Ternopili Megyei Tanács vezetője. Az adásban a Magyarország és Oroszország között megkötött, földgázszállítására vonatkozó szerződés volt a téma. A műsorvezetők kérdésére, miszerint miként lehetne megoldást találni a kialakult helyzetre és hogyan kell arra reagálni, a tanács első embere kijelentette: Van magyar diaszpóra, ezért Kárpátalján kicsit keményebben nekik lehetne menni és tudomásukra hozni…”

Mihajlo Holovko. Forrás: karpat.in.ua

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke nyílt levélben fordult a kijelentés miatt Ukrajna főügyészéhez, Irina Venediktovához. Azt írja: „A Ternopili Megyei Tanács elnöke, aki hivatalos személy, egy országos tévécsatorna élő adásában olyan felhívást tett közzé, hogy

‘keményen neki kell menni a kárpátaljai magyaroknak’ – vagyis ukrán állampolgároknak, azok nemzetiségi hovatartozása miatt.

Mihajlo Holovko felszólítása, miszerint ‘keményen neki kell menni a kárpátaljai magyaroknak’, azt jelenti, hogy megfélemlíteni, fenyegetni, zsarolni, erőszakot elkövetni, üldözni Ukrajna polgárait azok nemzetiségi hovatartozása miatt”.

Brenzovics László cinikusnak nevezte Mihajlo Holovko felhívását, amely, mint írta, „nemzetiségek közötti ellentétet szít a Kárpátalján élő magyarok és Ukrajna többi állampolgára között”. Holovko felhívása arra szólít fel – folytatta –, „hogy korlátozzák az állampolgárok jogait azok nemzetiségi vagy nyelvi hovatartozása miatt. Mihajlo Holovko ezáltal büntetőjogi szabálysértést követett el, Ukrajna Büntető törvénykönyve 161-es cikkelyének 2. bekezdése értelmében” – szögezte le a magyar szervezet elnöke, kifejezve egyúttal mlységes felháborodását.

Ukrajna árulkodhat Brüsszelnek – kérdés, hogy van-e értelme

Levelében azt kéri, kezeljék azt „úgy mint bűncselekmény elkövetéséről szóló bejelentést”, valamint hogy „kezdeményezzenek és végezzenek teljes körű vizsgálatot a Mihajlo Holovko által elkövetett bűncselekmény kapcsán, az Ukrán Büntető törvénykönyv 161. cikkelye 2. bekezdése alapján, és adjanak megfelelő tájékoztatást a nyomozási adatbázisból”.

Holovko a tévéadásban azt is kijelentette, hogy

akinek olyan partnerei vannak, mint a magyarok, annak nincs szüksége ellenségre.

A Karpat.in.ua felidézte: Holovko fel is szólította Magyarországot, hogy módosítsa a politikáját, de szerinte a diplomáciai lépések, így a nagykövet bekéretése, nem elegendő. 

Az alábbi videóban – mely a 2 és félmilliós feliratkozóval rendelkező ukrán újságíró-videoblogger, Anatolij Sarij YouTube-csatornáján került publikálásra – bejátszások láthatók Holovko kijelentéseiről: