Novák: a kormány tizenkettedik éve a családokért dolgozik

A kormány tizenkettedik éve a családokért dolgozik, hogy a negyven éve tartó demográfiai lejtmenetet megfordítsa - hangoztatta a családokért felelős tárca nélküli miniszter a IV. Budapesti Demográfiai Csúcsot megnyitó köszöntőjében a Várkert Bazárban.

Novák Katalin kiemelte: a kormány 2010 óta lehetőségének, feladatának és kötelességének érzi, hogy a családokért dolgozzon, és abban a helyzetben van, hogy az emberektől jelentős felhatalmazást kapott ehhez.

A demográfiai előrejelzéseket nem kell tényként elfogadni, azokat meg lehet változtatni – mondta, hangsúlyozva: a jövő a fiatalok kezében van. Novák Katalin úgy fogalmazott: gyermek nélkül nincs jövő, magyar gyermek nélkül nincs magyar jövő. A miniszter szerint a “demográfiai tél” nemcsak Magyarországon, hanem a fejlett világ egészében súlyos probléma, ezért összefogásra és a demográfiai csúcshoz hasonló találkozókra van szükség.

A tárca nélküli miniszter beszélt arról is, hogy a magyar nyelvben a magyar kultúrán keresztül benne van a család kiemelt szerepe, a családközpontúság. A testvér szó jelentésében benne van, hogy „egy testből, egy vérből valók vagyunk”, a feleség szó azt takarja, hogy a férfi nő nélkül, illetve a nő férfi nélkül csak félember, és akkor válnak egésszé, ha egymásra találnak; az erdélyi csángók pedig ha valaki gyermeket vár, azt mondják, hogy jövője van – fejtette ki a miniszter.

(MTI)

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre