Zsolnai Gábor: Küldetésem erős embereket nevelni

Szeptember 25-én a Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány első ízben rendezi meg a Hadfiak Seregszemléjét a Tatai várban, ahol elsősorban ifjúsági katonai hagyományőrző csapatok szerepelnek majd. Az alapítvány kurátorát, Zsolnai Gábort kérdeztük nem csupán az eseményről, de élete legnagyobb „szerelméről”, a bajvívásról is.

–  Mivel emelkedik ki a katonai hagyományőrző rendezvények közül a tatai seregszemle?

– Idén először, ám hagyományteremtő céllal rendezzük meg a Hadfiak Seregszemléjét, amelynek különlegessége, hogy ifjúsági katonai hagyományőrző csapatok mutatkozhatnak be rajta. A seregszemlét összekötöttük a történelmi zászlók napjával, ezért Somogyi Győző festőművész által készített zászlórekonstrukciók is felvonulnak a rendezvényen. Napközben szablyatáncot és különböző kartáncokat, huszár verbunkot láthat a közönség, míg a legfiatalabbaknak csatajátékot szervezünk. Páncélos török vitézekkel küzdhetnek meg a gyerekek élő zenei kíséret mellett. A zenei kínálat azonban nem merül ki ennyiben, régi zenéket játszik majd többek között a Hajdux zenekar vagy az Igriczek,Tabulatúra Tégizene Együttes az estét pedig a Misztrál együttes koncertje zárja. Sötétedés után a gyerekek számára fáklyás bajvívást rendezünk, míg a felnőtteket fényfestéssel a Tatai várra kivetített felvidéki gótikus templomoktáblaképeivel igyekszünk lenyűgözni.

– Nem csupán ez az esemény, de az alapítvány működése is elsődlegesen a gyerekekre, a fiatalokra fókuszál…

– A gyerekek számára a bajvívás nem csupán a hagyományőrzésről szól, de a szabadidő hasznos eltöltéséről és a testmozgásról is. Jótékonyan hat a szellemi, mentális fejlődésre, miközben történelmi, kulturális tudásukat gyarapítják, fejlesztik szociális készségeiket és erősítik a közösséghez tartozás érzését. 2012-ben a Bajvívó Magyarok Hagyományőrző és Sport Egyesületet azzal a céllal hívtuk életre, hogy az ifjúságnak átadja ezt a tudást, 2020-ra azonban kinőttük az egyesületi keretet, az alapítványon keresztül mára már országosan szervezünk iskolai bajvívó szakköröket, csoportos foglalkozásokat, melyek iránt egyre nagyobb az érdeklődés a 6-12 éves korosztály körében. Az idősebbek sem válnak meg tőlünk, számukra mentorprogramokat hirdetünk, és a kisebbek táboroztatásában segédkeznek. De a legkisebbeken keresztül gyakran az egész családot megérinti a „végvári életérzés”. Gyakran tartok rendhagyó történelemórát is iskolákban, amelyen főként a korabeli bajvívásról, de természetesen a katonai hagyományőrzésről is szó esik. Az alapítvány célja, hogy megismertesse és megszerettesse a gyerekkel és a fiatal felnőttekkel a kulturális, történelmi és keresztény hagyományainkat, valamint egy olyan háló kiépítése határon innen és túl, amellyel bárhol elérhetőek mindenki számára a bajvívó szakkörök, képzések.

– Honnét fakad a végvári korszak szeretete, ez a küldetéstudat?

– 19 évesen önkéntes voltam a francia idegenlégióban, majd leszerelésem után Nimes városában telepedtem le, ahol szó szerint „belebotlottam” egy végvári csapatba, amely Spanyolország felé tartott. 3 hónapig tartott az út és így települtem vissza Magyarországra. Megkerültük az ezeréves határokat, mentünk legelőről legelőre Spanyolországtól Kazahsztánig, Lengyelországtól Szerbiáig. A mongol pusztában lovaglással egy gyerekkori álmomat váltottam valóra. Ezzel foglalkozom azóta is, de családos emberként most már inkább átadni igyekszem a végvári korszak szeretetét és a bajvívás iránti rajongásomat, tudásomat. Úgy vélem, a világunk kezd „elkenődni”, küzdő embereket, erős embereket kell nevelni. Olyanokat, akik képesek kiállni saját magukért és a közösségükért. A szablyavívás egy rendkívül jó eszköz ehhez, de a lovagi erényeken keresztül férfi mintákat is találhatnak maguknak a fiatalok, amelyek kapaszkodót jelenthetnek számukra az életben.

– Mivel lehet a fiatalokat erre az útra terelni a mai világban?

– Az ostrom-, vár- és csatajátékok kedvelt események a gyerekek körében, mindenekelőtt persze azok a játékok, ahol nem csupán nézői, hanem sokkal inkább aktív szereplői lehetnek a játékoknak. Tisztában vagyunk azonban azzal, hogy a mai fiatalok a kor gyorsan fejlődő technológiai vívmányainak elsődleges felhasználói, ezért igyekszünk a katonai hagyományőrzést interaktív módon is a fiatalok számára elérhetővé, megismerhetővé tenni.Ennek egyik része lesz az októberben induló kvízjátékunk, amelyről hamarosan bővebben is beszámolunk…