Böjte Csaba: A Kárpát-medencében rég nem láttam ekkora hitet!

„Mondom nektek, a Kárpát-medencében rég nem láttam ekkora hitet!” - mondta Böjte Csaba ferences rendi szerzetes a Magyar Kurírnak adott interjúban. Meglátása szerint a közösséghez tartozás és a közös hit átélése adta a nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik legfontosabb üzenetét.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus – Istennek hála – népünkből, az e térségben élő emberekből a lehető legjobbat, legértékesebbet hozta a felszínre, az élő hitet, a gondviselésbe vetett reményt és a lángoló isten- és emberszeretetet – mondta el a szerzetes a Magyar Kurírnak. „Nagyon remélem, hogy mindannyian, akik részt vettünk a kongresszus rendezvényein, megtapasztaltuk, hogy mennyivel jobb a testvéri szeretet, a bizalom útján járni, mint egymástól elfordulva, félve, gyanakodva élni” – tette hozzá, kiemelve, hogy a kongresszus „világunk alapbetegségére, az individualizmusra hozott gyógyírt”. Az ember közösségi lény, külön-külön kicsinységünk, gyengeségeink tudatában nagyon sebezhetők vagyunk. De ha bizalommal, szeretettel összefogunk, ahol ketten vagy hárman együtt vagyunk, ott valóban velünk van az Isten – mondta Böjte Csaba.

Az interjúban szólt arról is, hogy „a mindig rohanó, idegesen vibráló Budapestnek” egy „új, gyönyörű arca ragyogott fel ezen a napon, egy emberi, szerethető arc, melyen ott látható a teremtő Istenünk szép vonása”.

A kegyelem nagyon erősen működött az elmúlt héten. Jó lenne, ha valami megmaradna ebből a Szentlélek-töltekezésből a hétköznapokra is…

– emelte ki. Azt is megjegyezte: bebizonyosodott, hogy a terrorizmustól való félelem és a koronavírus árnyékában is meg lehetett szervezni ezt a csodálatos eseményt.

Megmutattuk Magyarország arcát több milliárd embernek. Az Eucharisztikus Kongresszus hajnalcsillag volt, és áldott napfény, amely a Kárpát-medencén keresztül az egész világra kiáradt.

A Böjte Csabával készült teljes interjú itt olvasható el.

Kiemelt képünkön: Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a dévai gyermekotthon alapítója előadást tart a Krisztus hite – a mi hitünk – a gyermekek körében végzett lelkipásztori munka bemutatása címmel az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson a budapesti Hungexpón 2021. szeptember 6-án. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Iratkozzon fel hírlevelünkre