Vita helyett esti mese

Hogyan mondjunk a tévében nagy egyetértésben egymásnak és önmagunknak is teljességgel ellentmondó állításokat?

Vasárnap este az ATV leadott egy „miniszterelnök-jelölti vitát”, amely a vita műfajának minden szempontjából, meg úgy egyáltalán, csak kérdéseket vetett fel. A valamilyen oknál fogva mégiscsak „vitának” elnevezett kakaóműsorban Márki-Zay, Karácsony, Dobrev, Jakab és Fekete-Győr álldogáltak egymás mellett,  szemben – vitapartner hiányában – a műsorvezetővel, hogy bebizonyítsák: ők a koalíciójukban „mind egyéniségek”, híd van köztük, amely összeköti őket, nem olvadtak fel egy jellegtelen masszában. És különösen igaz ez – bár ezt ilyen formában külön nem emelték ki, de azért ne hagyjuk szó nélkül – a Jobbikra. A dolog különös pikantériája, hogy Karácsony Gergely épp Ferenc pápa budapesti beszédében vélte felfedezni koalíciójuk ars poeticáját.

Egy jó kis vita létrejöttéhez – én szerintem – elengedhetetlen az úgy nevezett ellenvélemény, amelyet a szivárványkoalíció neves embereivel szemben álló, jelenleg is kormányzó Fidesz – KDNP képviselője (alighanem a párt miniszterelnök-jelöltje) kellett volna , hogy megjelenítsen, hamár ezek itt öten arra gyűltek egybe, hogy leváltsák Orbán Viktort. A műsorban viszont nem volt senki emberfia, aki az egymásnak különböző vehemenciával bólogató és meglehetősen sokszínűen céltalan társaságnak ellentmondott volna.

Az ATV műsora egyébként tipikusan az az adás volt, ami elé egy tál popcornnal ül le az ember, de az első tíz perc után már csak a kemény magocskákat rágcsálja; az értelmetlenségből igen gyorsan átforduló érdektelenségen a kukorica felelőtlen habzsolása sem tud segíteni.

Építő és előremutató lépésekről – őszinte sajnálatomra – nem esett szó. Jakab Péter embereket dutyizna be, Dobrev Klára „pillanatnyi habozás nélkül” kormányozna „törvényjavaslatokkal és határozatokkal”, Karácsony bankszámlákat tiltatna le a NAV-val, Fekete-Győrről kiderült, hogy csak négy napot szeretne dolgozni egy héten, meg újságírókat szeretne a Parlamentbe hívni, Márki-Zay pedig legszívesebben az Európai Ügyészséghez csatlakozna.

Még ha egy-egy pillanatra fel is villant olyan téma, amibe jóhiszeműen még bele is lehetne képzelni mélyebb rétegeket, hadd ne mondjam, további lépéseket, a „vitázó felek” rögtön felráztak a kialakuló máktejes mámorból: „semmi ilyesmiről nincsen itt szó, kérem szépen, az Orbán nem jó, mi pedig csak kormányozni szeretnénk (heti négy nap) azokkal a bizonyos »törvényjavaslatokkal és kormányhatározatokkal«”.

Pedig komolyan vártam egy-két izgalmasabb flikflakot a sztoriban, egy kis YouTube-on visszanézhető kivágott jelenetet vagy legalább egy kis kisípolást, mikor Jakab Péter Dobrev oldalán állva azt ecseteli, hogyan nem lesz még egyszer Magyarországon 2006.

Karácsony Gergely a vita másnapjának reggelén leült a kamera elé, otthon, a konyhában, őszinte légkörben, és elmondta, hogy őszerinte ezt a vitát „mindenki megnyerte”. Ez már csak egy ilyen műfaj. A videót azzal a rövid bejegyzéssel tették közzé, hogy a vita „egyértelmű vesztese” Orbán. Pedig szegény ott se volt. Szinte hihehetlen mennyi mindent elveszíthet az ember, és még csak nem is tud róla.

Varga Gergő Zoltán

Szerzőnk további írásait ide kattintva olvashatják.

 

Kiemelt képünk forrása: YouTube/ATV Magyarország

Iratkozzon fel hírlevelünkre