Az ENSZ szerint a klímaválság jelenti a legnagyobb veszélyt az emberi jogokra nézve

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa úgy véli, az egyre fenyegetőbb környezeti veszélyek jelentik a legnagyobb kihívást az emberi jogok érvényesülésére nézve. Állásfoglalásával azonban meglehetősen egyszerű vitatkozni.

Michelle Bachelet Genfben azt taglalta, milyen konfliktusokat szül, mélyít el a klímaválsághoz és a biodiverzitás csökkenéséhez kapcsolható válságok sora, amelyek strukturális egyenlőtlenségekhez és az emberek kiszolgáltatottságához vezetnek.

A főbiztos kitér a légszennyezés, a madagaszkári éhínség, a Száhel-övezet elsivatagosodásának következményeire, valamint arra, mennyire fontos lenne biztonságos és törvényes migrációs útvonalakat biztosítani a klímamenekültek számára.

Bachelet mindazzal együtt, hogy a kínai ujgur helyzetről, illetve a afganisztáni tálib hatalomátvételről is értekezik, valahogy elfelejti megemlíteni a keresztényeket érintő humanitárius válságot. 

Újból bebizonyosodott, hogy nem véletlenül emlegetik az éves szinten 340 millió üldözött keresztény helyzetét „korunk legelhallgatottabb humanitárius válságaként”. Az évtizedek óta a szélsőséges iszlamista és egyéb terrorszervezetek, valamint radikális állami berendezkedések kezétől (a teljesség igénye nélkül lásd: India, Kína, Észak-Korea) napi szinten vértanúságot szenvedő kereszténységről sok mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy az alapvető emberi jogaiért – például az élethez való jog – vérrel-verítékkel küzdene az ENSZ.

A nemzetközi szervezet az imént említett élethez való alapvető és elidegeníthetetlen jog fogalmával egyébként is hadilábon áll, hiszen az abortuszt is próbálják az alapvető jogok keretrendszerébe beszuszakolni – figyelmen kívül hagyva annak problematikáját, hogy a procedúra egy emberi élet kioltásával mindenképpen együtt jár. Közben fennen hirdetik: milyen szomorú, hogy az évente elvégzett 56 millió (!) abortuszból 25 milliót nem biztonságos körülmények között végeznek el. 

Kiemelnénk, hogy a maradék 31 millió gyermek abortuszát tekintve, számukra a művelet az „ideális” körülmények ellenére sem volt „biztonságos”.

Kétségtelen, hogy Bachelet nyilatkozatában fontos dolgokra hívja fel a figyelmet, a problémák súlyozása és sajátos megvilágítása azonban nem kicsi aggodalomra ad okot.

(Vasarnap.hu/MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre