Szabadon engedték a „burmai bin Ladent”

Szeptember 6-án a burmai hadsereg szabadon bocsátotta azt az ultranacionalista buddhista szerzetest, akit széles körben csak a burmai bin Ladenként, a „buddhista terror arcaként” ismernek.

Ashin Wirathu ellen az összes korábban felhozott vádat ejtették – jelentette az International Christian Concern.

A muszlimellenes kirohanásairól ismert szerzetes még 2020 novemberében adta fel magát a hatóságoknak, miután 2019-ben felbujtás vádjával letartóztatási parancsot adtak ki ellene. 

A Mianmarban 2019-ben kormányon lévő párt által kinevezett tanács, a szerzetes által működtetett szélsőséges Ma Ba Tha szervezetet illegálisá nyilvánította, majd elrendelte, hogy minden a Ma Ba Thával kapcsolatos jelképet távolítsanak el az ország egész területén.

Wirathu szabadon engedését a hadsereg szóvivője, Zaw Min Tun vezérőrnagy is megerősítette, de hozzátette, hogy a szerzetes jelenleg is kezelés alatt áll a Tatmadaw, a mianmari hadsereg kórházában.

A szélsőséges szerzetes korábban több alkalommal is a vallási kisebbségek ellen – keresztények, de kifejezetten a rohingja muszlimok – uszított és intézett támadást, hogy minél szélesebb körben érvényesítse a szélsőséges buddhista nacionalista nézeteit. 

A szerzetest Min Aung Hlaing tábornok nemrégiben tett kijelentései után engedték ki. A tábornok egy olyan átmeneti kormányzat felállításáról beszélt, amelyben a buddhistaközpontú ideológiát helyezik előtérbe. A Tatmadaw ugyanis tavaly februárban buktatta meg Mianmar demokratikusan megválasztott polgári kormányát.

Egy kacsin keresztény az ICC-nek nyilatkozva elmondta, mennyire aggasztónak látja a szélsőséges szerzetes szabadon bocsátását; attól tartanak, amint fizikailag felépül, újra vallási feszültségek szításának kötelezi el magát, bár hozzátette: nem tudni, mekkora tekintélyvesztést szenvedett a követőinek szemében.

 

Kiemelt képünk forrása: YouTube/PoliticallyRude (képernyőkép)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!