Példa nélküli, ahogy összefogtak az egyházi vezetők

Ferenc pápa, Justin Welby érsek és I. Bertalan konstantinápolyi pátriárka – mindeddig példátlan módon – közös üzenetben szólították meg az emberiséget, melyben a klímaválság súlyosságára figyelmeztettek.

A három keresztény – katolikus, anglikán és ortodox – a jövő nemzedékei által potenciálisan elszenvedett közetkezményekről beszélt. Azokról a következményekről, amelyek kétségtelenül bekövetkeznek, amennyiben a világ nem kezd el felelősséget vállalni a természeti károkért, amelyeket okozott és okoz a mai napig.

A vallási vezetők igazságtalanságról beszéltek, hiszen az élővilág pusztulása, a biodiverzitás végletes csökkenése, a felmelegedés azokat érintik a legjobban, akik a legkevésbé tehetők felelőssé ezért: a világ szegényeit.

A szentatya, a konstantinápolyi pátriárka, és a canterburyi érsek úgy fogalmaztak:

„Mint egyházaink vezetői, hívásunk mindenkihez szól, világnézettől függetlenül, hogy hallják meg a föld és a szegények sírását, vizsgálják meg viselkedésüket és hozzanak jelentős áldozatokat Földünk érdekében, melyet az Isten bízott ránk.”

Az üzenetben kiemelték, hogy az ENSZ klímacsúcsát november 1. és 12. között szervezik meg, ahol a világi vezetők dönthetnek majd bolygónk jövőjéről. „Imádkozunk értük”– közölték az egyházi vezetők.

Ferenc pápa 2015-ben közreadott Laudato si’ kezdetű enciklikája nem csak a katolikusoknak, de minden embernek értékes olvasmány a teremtésvédelemhez való hozzáállás- és véleményformálás szempontjából. Az enciklika ide kattintva magyar nyelven olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre