Felvidéknek erős érdekképviseletre van szüksége

A felvidéki magyarság szülőföldön boldogulásának záloga az egységes stratégia és a hozzá kapcsolódó egységes politikai érdekképviselet - hangsúlyozta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, miután megbeszélést folytatott Forró Krisztiánnal, a szlovákiai Magyar Közösség Pártja (MKP), Sólymos Lászlóval, a Híd és Mózes Szabolccsal, az Összefogás elnökével.

Az egyeztetésen a kisebbségi nyelvi, kulturális jogok megerősítése és szélesítése, valamint az egységes politikai érdekképviselet szükségszerűsége szerepelt napirenden.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a tárgyaláson egyetértés volt abban, hogy a közös politikai képviselet létrehozása elengedhetetlen feltétele a Szlovákiában élő magyarság érdekeinek érvényesítéséhez, identitásának megőrzéséhez, a felvidéki magyarság szülőföldön boldogulásához, gyarapodásához.

A felek kijelentették, hogy a nemzeti kisebbségvédelemben hangsúlyosan képviselni kell azon elveket, amelyek a nemzeti közösségek számára a kollektív jogokat biztosítják.

A pártok elnökei tájékoztatást adtak a népszámlálás tapasztalatairól, továbbá a szövetség létrehozásának lépéseiről. Hangsúlyozták, hogy a felvidéki magyarság Szlovákia legnagyobb lélekszámú nemzetisége és rendkívüli hiányt jelent, hogy nincs egységes politikai képviselete a magyarság érdekeinek a törvényhozásban. A szlovák kormány, a szakmai szervezetek és a többségi társadalom által korábban tett ígéreteket be kell váltani a magyarság gazdasági, közösségi, kulturális és politikai fejlődésének biztosításáért.

Kijelentették, hogy a szövetséget eszköznek tekintik ahhoz, hogy a Szlovákiában élő magyar közösség képviseletét új minőségi szintre emeljék, a biztonságos jövő érdekében.

Szili Katalin ismertette az Európa Tanács magyar elnökségének prioritásait, ezen belül is a nemzeti kisebbségvédelem területén zajló konferenciasorozat eddigi eredményeit, valamint az általuk megfogalmazott azon alapelveket, melyek elfogadása biztosítaná, hogy a nemzeti kisebbségeket minden ország az alaptörvényében ismerje el államalkotó tényezőként, tegye lehetővé a kollektív jogok, az identitáshoz való jog biztosítását, fogadja el, hogy az állampolgárság elválhat a nemzethez tartozástól. Ahhoz, hogy a felvidéki magyarság megmaradása biztosított legyen, olyan erős érdekképviseletre van szükség, ahol világos stratégia és program biztosítja nemcsak a közös tudást, hanem a megvalósításhoz szükséges lépéseket – közölte a miniszterelnöki megbízott.

 

(MTI)

 Kiemelt képünkön Szili Katalin miniszterelnöki megbízott beszédet mond a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Kárpát-medencei búzaszentelő ünnepségén a vajdasági Zentán 2021. április 24-én. MTI/Molnár Edvárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre