Szükséges az ellenfeleinkkel foglalkozni, ha győzni akarunk

Tulajdonképpen mennyire fontosak a közvélemény-kutatások? Mennyire kell azokat komolyan venni, mennyiben befolyásolhatják a végkimenetelt? Ez egy fontos kérdés, amit érdemes feltenni akkor is, ha a nemzeti oldal nem vezet, és különösen akkor, ha vezet. Mindenkit emlékeztetnék arra, mi volt 2002-ben: a legtöbb felmérés még közvetlenül a választások előtt is meggyőző Fidesz–KDNP-fölényt mért. Mindannyian ismerjük a végeredmény. Különben itt érdemes felhívni a figyelmet egy fontos aspektusra. Igencsak fontosra, hiszen ezt tanulta meg a nemzeti oldal a vereség után ellenzékben töltött nyolc év alatt: foglalkozni kell az ellenfelekkel.

Egyszerűen nem elég csak arról beszélni, hogy mi mennyire frankók vagyunk. Fontos, tán a legfontosabb, de önmagában ennyi nem lesz elég a választási győzelemhez. Ahhoz bizony az is kell, hogy rámutassunk különféle cselekedetekre, emberekre, tényezőkre. El kell mondani róluk, kik ők, mit akarnak, miért akarják. Sokszor meg kell tenni, rögzíteni mindenki fejében. Ezért értelmezhetetlen számomra, amikor annyian szóvá teszik, miért foglalkozunk ennyit az ellenzékkel. Azért, mert egyszer már láttuk, mi történik akkor, ha a választók nem tartanak eléggé attól a lehetőségtől, mi lesz, ha ők nyernek. Nevezzék negatív kampánynak, aminek akarják, teljesen mindegy. Kell.

Az egyesült ellenzék (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Tehát a kutatásoknál tartottunk. Megérkezett a legfrissebb kimutatás a Republicon Intézettől. Egyebekben attól a Republicontól, amely a 2018-as választásokat az egyik legpontatlanabbul jelezte elő. Ám újfent mondom, ez itt és most teljesen mindegy, nekünk foglalkozni kell ezekkel a jelentésekkel, mert a társadalomra gyakorolt hatásuk nem elhanyagolható. No, és a Republicon megállapította, hogy hónapok óta először gyengült a Fidesz–KDNP támogatottsága. Mind a teljes népesség, mind a biztos pártválasztók között. Ezzel együtt csökkent a bizonytalan szavazók aránya és nőtt a legtöbb ellenzéki párt támogatottsága.

Így jelen állás szerint a teljes népességben 39 százalékon áll az egyesült ellenzék, míg a kormánypártok 34 százalékon, a biztos pártválasztók között ugyanez 52-45.

Választást kell nyerni, nem közvélemény-kutatást

Szokták volt mondani, hogy nem közvélemény-kutatást, hanem választást kell nyerni. Azt is tudjuk, hogy egyre inkább eltitkolni igyekszik sok ember a jobboldali meggyőződését. Miért is tenne másképpen? Hogy rögtön meggyanúsítsák azzal, valami megvett, alávaló ember? Erre közülünk sokan, bár sajnos nem elegen már kiképzettek, de akinek nem ez a munkája, az minek viselné el a vegzálásokat? Teljesen nyilvánvaló, hogy ezen emberek jelentős része egy anonim kutatásban sem nyilvánul meg másként.

Ettől még senki sem vonja kétségbe, hogy az elmúlt 12 év messze legkiélezettebb választása várható. Mind tudjuk, sajnálatos és érthetetlen módon bizony erős az ellenzék. Azt is tudjuk, hogy mennyit veszíthet a nemzet. Egészen elképesztő harc várható, melyben bizonyos közvélemény-kutatók bizonyosan rájátszanak majd arra, hogy elbizonytalanítsák a választókat. Nekünk egyfajta Schrödinger macskáját kell játszanunk a közvélemény-kutatókkal szemben.

Hinnünk is kell nekik, mert a társadalmat mindenképpen befolyásolják, és mégsem szabad nekik hinni, mert ugyanakkor primér befolyásolási eszközök is.

 

Kiemelt képünkön Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt sajtótájékoztatót tart az ellenzéki kerületi polgármesterjelöltek társaságában a belvárosi Deák Ferenc téren 2019. augusztus 25-én. Mögötte Horváth Csaba, a XIV. kerület szocialista, Tüttő Kata, az V. kerület szocialista és Gy. Németh Erzsébet XVII. kerületi DK-s polgármesterjelöltje látható. MTI/Máthé Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre