Román-magyar érem a paralimpián

Ezüstérmet nyert pályakerékpárban Novák Károly Eduárd romániai ifjúsági és sportminiszter a tokiói paralimpián.

A 2012-es londoni paralimpiai játékokon aranyérmes sportoló a 4000 méteres egyéni üldözőverseny C4-es kategóriájú fináléjában kapott ki a kvalifikációban parakerékpáros világcsúcsot tekerő szlovák Jozef Metelkától – a verseny honlapja szerint.

A 45 esztendős csíkszeredai bringás az elmúlt években többször rajthoz állt a Tour de Hongrie-n saját csapatával, a Team Novákkal.

Novák Károly Eduárd eredetileg gyorskorcsolyázónak készült, de 19 éves korában gépkocsibalesetet szenvedett, és amputálni kellett az egyik lábfejét.

Büszkélkednek a román kormány tagjai minisztertársuk ezüstérmével

A román kormány tagjai Büszkeségüknek adtak hangot azt követően, hogy Novák Károly Eduárd ifjúsági és sportminiszter ezüstérmet szerzett a tokiói paralimpián.

Florin Citu miniszterelnök közösségi oldalán gratulált Novák Károly Eduárdnak, és kívánt sok sikert a paralimpián részt vevő romániai sportolóknak. „Jó miniszter, eredményes sportoló” – jellemezte a tárcavezetőt a kormányfő. Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes azt hangsúlyozta az egyik közösségi oldalon tett bejegyzésében, hogy

Novák Károly Eduárd „mostantól nemcsak az első hivatalban lévő miniszter, aki paralimpián indul, hanem az első miniszter is, aki olimpiai érmet nyert”.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter az olimpiai mozgalmat elindító Coubertin bárót idézve közölte: nem a győzelem, hanem a részvétel a legfontosabb. „De nincs szebb annál, ha a rengeteg munka és a jó küzdelem után az érem is a nyakadba kerülhet” – tette hozzá közösségi oldalán a miniszter.

Novák Károly Eduárd miniszter korábban egy interjúban elmondta: Bulgáriában kellett felkészülnie a paralimpiára, ugyanis Romániában egyetlen kerékpárpálya sincsen. A 45 éves sportoló – aki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben tavaly december óta vezeti ifjúsági és sportminisztériumot a Citu-kormányban – Románia első és egyetlen paralimpiai aranyérmét szerezte a 2012-es londoni játékokon, és az ország legeredményesebb parasportolója. A paralimpiákon romániai sportolók nyakába akasztott öt érem közül négyet ő szerzett.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön a csíkszeredai Novák Károly Eduárd paralimpikon édesapjával beszélget a célbaérkezés után a Székelyföldi Kerékpáros Körverseny második szakaszversenyének végén a Hargita megyei Hargitafűrdőn 2013. augusztus 9-én. MTI Fotó: Haáz Sándor

Iratkozzon fel hírlevelünkre