Szélsőséges iszlamisták bújhatnak meg az afgán menekültek közt

Az Open Doors Közel-Kelet szakértője szerint a Tádzsikisztánba beáramló több mint 12 ezer menekült sorai közt szélsőséges iszlamisták is megbújhatnak, akik a keresztények számára kifejezetten nagy veszélyt jelentenek.

A Christian Todaynek nyilatkozó, neve elhallgatását kérő szakértő már negyven éve az Open Doors nemzetközi kapcsolatokért felelős tisztviselője.

„Félő, hogy a közelmúlt eseményei felbátorítják a szélsőségességet, és a különböző köztársaságokban jelen lévő szélsőségesek ismét felemelik a hangjukat, és egyre aktívabbá válnak”– fejtette ki a William Hollander álnéven nyilatkozó szakértő.

„Az iszlám szélsőségesség bármilyen növekedése veszélyt jelenthet a keresztényekre”– fogalmazott, mondván, egyre nagyobb lesz a kulturális nyomás a keresztényeken, hogy hagyják el a hitüket, mivel a muszlimok úgy gondolják, a közép-ázsiai térség őslakosai eredendően muszlimok.

„A szélsőséges iszlamisták látszólagos sikere valószínűleg bátorítani fogja a csendesebb szélsőséges iszlám csoportokat, akik így nagyobb nyomást gyakorolhatnak a keresztényekre és fokozhatják az erőszakot, hogy kiszorítsák azokat jelen társadalmi közösségeikből; de valójában ez már most is zajlik”– összegezte Hollander.

A szakértő attól tart, hogy az afgán menekültek közt – elsősorban a szomszédos országok felé tartók közt – olyan tálibok lehetnek, akik a háttérben kívánják a szélsőséges hangokat erősíteni, így helyezve nyomás alá a környező nemzeteket is.

A tádzsik kormány korábban azt nyilatkozta: százezer menekült befogadására állnak készen.

Iratkozzon fel hírlevelünkre