Kolozsvár megkerülhetetlen sarokköve a magyar kultúrának

A Kolozsvári Magyar Napok az egész nemzet számára kiemelt jelentőségűek, Kolozsvár megkerülhetetlen sarokköve a magyar kultúrának, történelemnek - hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a rendezvény nyitógálája előtt a Kolozsvári Magyar Operában.

Az államtitkár szerint a fesztivál azt is jelzi, hogy úrrá leszünk a koronavírus-járványon. Arra biztatta a jelenlévőket, hogy mindenki oltassa be magát, óvja a maga és a hozzátartozói egészségét.

Kelemen Hunor romániai miniszterelnök-helyettes üzenetét Horváth Anna, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető alelnöke olvasta fel. A politikus úgy vélte: kellett a közösségi szolidaritás és kellett a szervezők áldozatvállalása ahhoz, hogy a kolozsvári erdélyi magyarság a járvány idején is együtt ünnepelhessen.

„Mikor, ha nem ilyen időben érezzük azt, hogy az élet a mi oldalunkon áll! És mikor, ha nem most, egy ilyen pusztító járvány idején kell a leginkább éreznünk, hogy csak az egymás iránti felelősségvállalás révén térhet vissza az életünk a rendes medrébe”

– fogalmazott.

Gergely Balázs főszervező a sercegő hanglemezen hallgatott zene példáját idézve arra biztatta a Kolozsvári Magyar Napok közönségét, hogy élvezzék a zenét, és ne a sercegéssel foglalkozzanak. Arra utalt, hogy a közösségi médiában heves bírálatok érték a szervezőket az túlzottnak vélt járványügyi óvintézkedések miatt. A hét végéig tartó magyar napok rendezvényeire ugyanis csak oltási igazolvánnyal, friss negatív teszteredménnyel látogatható vagy a betegségen átesettek az ezt bizonyító irattal léphetnek be.

A főszervező közölte, hogy az idei magyar napokon a Kolozsvár főterén álló Szent Mihály-plébániatemplom neogótikus kerítésének a helyreállítására gyűjtenek adományokat.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) nevében szóló Toró T. Tibor felidézte: a magyar napok gondolata a tanács műhelyében érlelődött. Azt ígérte: az EMNT és szövetségesei ezen túl is ott lesznek a szervezők között. Abbéli meggyőződését hangoztatta, hogy a válságokat is csak együtt győzhetik le, és az ünnep is csak akkor lesz igazi, ha az erdélyi magyarság szervezetei együtt élhetik meg.

Huszka Jenő és Szilágyi László Sissi, a magyar királyné című operettjét adja elő a Monarchia Operett társulata a 12. Kolozsvári Magyar Napok megnyitó gáláján a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében 2021. augusztus 17-én. MTI/Kiss Gábor

A nyitógálán a Monarchia Operett mutatta be a Sissi, a magyar királynét, Huszka Jenő és Szilágyi László operettjét. A Kolozsvári Magyar Napokon vasárnapig mintegy 280 programra várják a közönséget.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a 12. Kolozsvári Magyar Napok megnyitó gáláján a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében 2021. augusztus 17-én. MTI/Kiss Gábor

Iratkozzon fel hírlevelünkre