Újraindult a forgalom a kabuli repülőtéren

Újraindult a forgalom a kabuli nemzetközi repülőtéren - jelentette be Hank Taylor amerikai tábornok hétfőn a Pentagonból.

A helyzet a repülőtéren, amelynek kifutópályáit az Afganisztánból menekülni próbáló emberek ezrei ellepték, olyannyira súlyossá vált, hogy hétfő délután több órára fel kellett függeszteni a járatok indítását és fogadását.

Több száz, Afganisztánból menekülni akaró civil hatolt be a kabuli nemzetközi repülőtérre, a kialakult káoszban legalább hét ember életét vesztette. Néhányan azután lelték halálukat, hogy lezuhantak egy C-17-es típusú amerikai katonai szállító repülőgépről, amelynek belekapaszkodtak az oldalába a felszállás előtt.

Azt követően, hogy újraindult a forgalom a repülőtéren leszállt a német légierő A400M típusú szállító repülőgépe. Feladata a német állampolgárok evakuálása Afganisztánból – közölték biztonsági források.
Korábban a művelet megvalósítása a légikikötőben kialakult a kaotikus jelenetek miatt késett.
Berlin ígéretet tett arra is, hogy segít annak a sok afgánnak, akik különböző minőségben dolgoztak a német kormánynak, beleértve a katonai műveleteket is, és akiket most a tálibok üldöznek.

Az üzbég főváros, Taskent az evakuálás német központja. A Kabulból érkező járatok először ott állnak meg, majd az utasok polgári járatokkal utaznak tovább Németországba.
Németország több A400M típusú szállító repülőgépet küldött a térségbe.

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: MTI/AP/Verified UGC

Iratkozzon fel hírlevelünkre