Litvánia is kerítéssel védekezik a migráció ellen

Az illegális határátlépések megsokasodása miatt a litván parlament megszavazta a határkerítés megépítését a Fehéroroszországgal közös határszakaszon.

A balti állam törvényhozásának tájékoztatása szerint az intézkedés a migráció okozta vészhelyzet orvoslását szolgálja. Az összesen 550 kilométer hosszú szögesdrótkerítés felhúzásának munkálatai már bő egy hónapja megkezdődtek. „Minél előbb erőssé és megbízhatóvá kell tenni a Fehéroroszországgal közös határt” – húzta alá Agne Bilotaite belügyminiszter, akit a BNS balti hírügynökség idézett.

A határvédelmi intézkedés költségei becslések szerint mintegy 150 millió euróra (53 milliárd forint) rúgnak majd.

A litván határvédelem korábbi közlése szerint a kerítés néhány hónap alatt elkészülhet. A balti ország határőrsége szerint csak az utóbbi egy napban mintegy hetven embert fordítottak vissza a határon, és hármat őrizetbe vettek. Az év eleje óta a litván hatóságok hozzávetőleg 4100 illegális határátlépőt tartóztattak fel a fehérorosz határon.

Litvánia és az EU is azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy szándékosan engedi át a migránsokat az EU felé, válaszul a rezsimje elleni nyugati büntetőintézkedésekre.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön iraki illegális bevándorlók láthatók a litvániai Verebiejai településen létesített menekülttáborban 2021. július 11-én. MTI/AP/Mindaugas Kulbis

Iratkozzon fel hírlevelünkre